fbpx
Meme Estetiği Hakkında

Meme Asimetrisi – Tübüler Meme Deformitesi

Halk arasında “Keçi Memesi” şeklinde bilinen “Tüberöz Meme” veya “Tübüler Meme” deformiteleri meme asimetrisine neden başlıca meme gelişim bozukluklarından bir tanesidir. Bu deformite genç kızlarda ciddi özgüven sorunu ve psikolojik endişe yaratabilmektedir. Bu yazımda tuberöz veya tubuler meme deformitesi ve asimetrik meme nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi vermeyi amaçladım.

Meme Asimetrisi Nedir?

Meme asimetrisi (Asimetrik Meme) her iki memenin şekil ve büyüklük bakımından birbirinden farklı olmasıdır. Erkek ve kadınlarda iki meme arasında çok dikkat çekmeyen hafif eşitsizlikler yaygındır. Dikkat çekecek ve kişiyi psikolojik olarak rahatsız edecek derecede olanların birçok nedeni olabilir ve değişik yaşlarda görülebilir.

Meme Asimetrisi (Asimetrik Meme) Nedenleri Nelerdir?

  • Memeler, başka bir deyişle göğüsler, çoğu zaman tam simetrik değillerdir. Memelerin şekillerinde, büyüklüklerinde, meme uçlarında ve çevresindeki renkli kısımlarda seviye ve şekil olarak bir miktar eşitsizlik olması doğaldır. Bazen bu eşitsizlikler gözle görülür derecede belirgin olabilir ve kişilerin yaşam kalitelerini düşürebilir, ciddi psikolojik sorunlara, özgüven kayıplarına yol açabilir.
  • Ergenlik döneminde meme gelişimi başladığından itibaren memelerde bir asimetri gözlenmeye başlayabileceği gibi ilerleyen yaşlarda değişik nedenlerle sonradan da gelişebilir.
  • Ergenlik döneminde bazen bir taraf meme normalden fazla büyüme gösterebilir (virginal hipertrofi), bazen de bir meme normal iken diğeri gelişmeyebilir. Poland sendromu gibi bazı konjenital hastalıklarda bu gibi tek taraflı meme gelişme geriliği gözlenebilir.
  • Hamilelik ve süt verme dönemlerinde büyüyen memelerin daha sonraki küçülme sürecinde simetrik bir küçülme olmayabilir ve genellikle bir miktar sarkma da küçülmeye eşlik eder.
  • Hızlı kilo verme süreçlerinde, memelerin bazı dejeneratif hastalıklarında ve mastit denilen iltihabı (enflamatuar) durumlarında da meme asimetrisi gelişebilir.
  • Meme tümörlerinin cerrahi tedavisi sonrasında, özellikle tek taraflı meme dokusunun tamamının veya sadece kitlenin çıkartıldığı durumlarda değişik derecelerde meme asimetrisi gelişir.
  • Yaşlanma sürecinde memelerdeki süt bezleri ve yağ dokusunda hacimsel azalma gözlenir ve bu süreçte de herhangi bir patolojik neden olmaksızın asimetriler ortaya çıkabilir.
  • Erkek memelerinde de ergenlik döneminden itibaren yapısal olarak meme asimetrisi gelişebildiği gibi, ilerleyen yaşlarda tümör, hastalık, bazı hormon veya ilaç kullanımına bağlı olarak asimetriler gözlenebilir.

Tubuler Meme (Keçi Memesi) – Tuberöz Meme Deformitesi Nedir?

  • Tubuler veya Tuberöz göğüs deformitesi denilen durumda ise her iki memede, meme derisindeki yetersiz gelişime bağlı çok farklı şekilsel ve hacimsel asimetriler gözlenebilmektedir.
  • Meme derisinin özellikle alt yarısının gelişmemesi sonucu büyüyen meme dokusunun memenin üst yarısından ve meme ucundan öne doğru çıkması ile oluşan bir meme deformitesidir. Meme altı kıvrım olması gerektiği seviyenin yukarısındadır. Meme ucu çevresindeki pigmentli kısım (areola) çok genişlemiştir ve memeler arasında belirgin bir asimetri ve şekil bozukluğu söz konusudur. Cerrahi tedavide meme altı kıvrımı olması gereken seviyeye getirilir. Memenin özellikle alt yarısına silikon implant ile hacim kazandırılır. Genişlemiş ve aşağıya doğru sarkmış olan meme ucu ve çevresi (Nipple-areola kompleksi) küçültülür ve yukarıya alınır. Bir seansta şekil ve hacim olarak tam simetri sağlamak zordur. Çoğu kez küçük revizyonlar gerekir. Gebelik, aşırı kilo alıp verme gibi süreçler sonrasında veya zaman içerisinde göğüslerin şeklinde sarkma ve bir miktar deformasyon gelişebilir. Areola kısımları zamanla tekrar genişleyebilir. Bu gibi durumlarda yapılacak olan bir revizyon ameliyatı ile bu tür sorunlar kolaylıkla düzeltilebilir.

Meme Asimetrisi Düzeltme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Cerrahi tedavide amaç iki memeyi büyüklük ve şekil bakımından eşitlemektir. Bu amaçla normalden büyük meme küçültülürken, normalden küçük meme de meme protezi ile büyütülebilir. Bazen bir memeye küçültme diğerine büyütme gerekebilir.
  • Sınırlı ve lokalize meme büyütme amacıyla silikon protez yerine kişinin kendisinden alınan yağ hücreleri enjekte edilebilir.
  • Meme asimetrisi ameliyatı ile meme ucundaki şekilsel sorunlar ve meme ucu çevresindeki halkalar da eşitlenebilir.
  • Ameliyat sonrasında yarı oturur pozisyonda yatmak ve kolları zorlayıcı hareketlerden kaçınmak önemlidir.

Meme Asimetrisi Düzeltme Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Operasyondan en az 15 gün öncesinden itibaren kan sulandırıcı etkisi olan ilaç ve besin desteklerini tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Kan sulandırıcı etkisi olan maddelerin tam listesini öğrenmeli ve uygulamalasınız. Ayrıca pandemi koşullarını göz önüne alarak Covid-19 virüs bulaşına karşı gerekli önlemleri almaya özen göstermelisiniz. Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken konuları sitemizin ameliyat öncesi sayfasında bulabilirsiniz. Yine blog sayfamızda da pandemi sürecinde güvenli estetik ameliyat olmak için dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenebilirsiniz.

Tübüler Meme Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat sonrasında yarı oturuz pozisyonda yatılmalı, kolları zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu ameliyatlarda genellikle silikon meme protezi kullanıldığından ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken önemli noktaları, kullanılacak silikon implantın özellikleri veya ameliyatın risk ve komplikasyonları hakkında daha detaylı bilgiyi sitemizin meme büyütme sayfasından okumanızı öneririm.

Meme Asimetrisi Düzeltme Fiyatları 2022

Meme asimetrisi veya tübüler meme düzeltme ameliyat fiyatları meme deformasyonunun derecesine, kullanılacak silikon implantın sayısına ve türüne ve ameliyatın yapılacağı hastaneye göre değişmektedir. Sizin için gerekli ameliyat yöntemi ve güncel ameliyat fiyatı bilgisi almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynakça

  1. Surgical Strategies in the Correction of the Tuberous Breast

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu