fbpx
Meme Estetiği Hakkında

Meme Büyütme Ameliyatında Dren Kullanımı

Meme büyütme ameliyatında dren kullanımı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Sadece meme büyütme değil bir çok estetik ameliyatta kullanılan bu borucukların yapısı, işlevi ve artı ve eksileri konusunda detaylı bilgi vermeyi amaçladım.

Dren Nedir?

Dren, ameliyat sonrası dönemde ameliyat alanında oluşan kan ve sıvı birikimini dışarıya almak (drenaj) amacıyla kullanılan, ucunda sıvının birikeceği ölçekli bir hazne taşıyan, 3-10 mm çapında, silikon veya plastikten yapılmış ve saydam olan bir tüptür.

Bir ucu ameliyat bölgesine yerleştirilir ve genellikle koltukaltına yakın, ayrı bir kesiden dışarıya çıkartılır.  Sıvının biriktirildiği haznede değişik derecelerde vakum yaparak sıvının dışarıya alınmasına yardımcı olacağı bir mekanizma mevcuttur.

Ameliyatı takip eden günlerde gelen sıvının rengine ve miktarına bakarak çekilmesine karar verilir.

Meme büyütme ameliyatı sonrasında ameliyat bölgesinde biriken kan ve doku sıvılarından oluşan sızıntı vücut dışına alınmadığında genellikle ilerleyen günlerde vücut tarafından emilir ve ciddi bir sorun oluşturmaz. Ancak, ameliyat alanında biriken sıvı fazla olursa ki bazı hastalarda bu durum gözlenir, ameliyat alanında basınç artışı, ağrı, dikiş hatlarını zorlama ve dolaşım bozukluğu veya enfeksiyon gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.

Silikon tüplerin kullanımı ile bu sorunların önüne geçilmiş olurken diğer yandan bazı dezavantajlar da söz konusudur. Silikon tüpün çıkış yerinde özellikle hareket edildiğinde bir miktar ağrı hissedilebilir. Göğüs bölgesinden iki taraflı çıkan bu yapılar normal kıyafet giyilmesine engel olur, genellikle hastalar bu dönemi evlerinde geçirmek zorunda kalırlar.

Her ne kadar evde kalma ve hareketlerde kısıtlanma durumunu bir dezavantaj olarak belirtiyorsak da aslında bu ameliyat alanında kanama, aşırı sıvı toplanması, dikişlerin zorlanması gibi komplikasyonları önleyici bir durumdur ve bence yararlıdır.

Özellikle uzun süre yerinde tutulan silikon tüpler ameliyat bölgesine enfeksiyon girişi olabilir. Bazen, çıkış yerlerindeki ciltte iz kalabilir.

Dren Kullanımı

Silikon implant ile meme büyütme ameliyatında dren kullanımı konusunda plastik cerrahlar arasında tam bir görüş birliği yoktur. Ameliyat alanında olası sıvı birikimine bağlı sorunlar ile kullanımına bağlı olası sıkıntıları arasında bir tercih yapmak gerekir. Bu tercihte rol oynayan en önemli faktör plastik cerrahın kişisel deneyimidir.

Ben kendi pratiğimde her iki yaklaşımı da deneyimledim. Halen, tüm meme büyütme ameliyatlarımda dren kullanıyorum ve hastalarımın özellikle ameliyat sonrası ilk 2-3 gününü bu silikon borularla geçirmesini tercih ediyorum. Bu tercihimin nedenlerini sıralayacak olursam;

  • Ameliyat alanında sıvı birikimine bağlı ek bir basınç ve gerginlik oluşmadığı için hastalarımın ciddi bir ağrıları olmuyor. Sadece parasetamol kullanıyorlar veya hiç ağrı kesiciye gerek duymuyorlar.
  • Ameliyat bölgesinde sıvı birikimine bağlı yukarıda bahsettiğim sorunlarla karşılaşmıyorum.
  • Silikon tüpleri takmadığım bazı hastalarımın ameliyatı takip eden ilk günlerde fazlasıyla aktif olduğunu, kollarını aşırı kullandıklarını ve günlük hayatın koşturmasına hemen dönmeye çalıştıklarını ve bu nedenle de ameliyat alanında aşırı sıvı birikimine bağlı sorunlar yaşadıklarını gözlemledim. Bu bağlamda, bu sıvı boşaltma sistemlerini kullandığım hastaların ilk günlerde hareketlerinin kısıtlanmasının ve evde oturmalarının söz ettiğim sorunların önlenmesi bakımından faydalı olduğunu düşünüyorum.
  • Kısa süreli kullandığım için enfeksiyon gibi bir komplikasyonla karşılaşmıyorum.
  • Hastalarımda kapsül kontraktürü dediğimiz bir geç dönem komplikasyonunu neredeyse hiç gözlemlemiyorum ve buna dual plan kas altı uygulamamın yanı sıra dren kullanmamın da katkısı olduğunu düşünüyorum.

Dren Neden Takılır?

Ameliyatı takip eden saatlerde ve günlerde ameliyat bölgesinde birikecek olan kan ve doku sıvısını vücut dışına almak ve olası komplikasyonların önüne geçmek adına silikon borular kullanılır. Ameliyat alanında bir miktar sıvı ve kan birikmesi vücut tarafından tolere edilebilir. Ancak bazı durumlarda ameliyat bölgesinde biriken kan ve sıvı doku içi basıncı artırır. Buna bağlı olarak hem hasta daha fazla ağrı hisseder hem de dikiş hatları gerildiği için dokuların kan dolaşımında bozulma riski ortaya çıkar. Bu durum dikiş açılmasına kadar gidebilir. Diğer taraftan ameliyat bölgesinde kan ve doku sıvısı birikmesinin en önemli komplikasyonu bu bölgede enfeksiyon gelişimine zemin hazırlamasıdır.

Dren Nasıl Takılır?

Silikon borunun ucundaki delikli kısım ameliyat alanına yerleştirilir ve deliksiz kısmı ise ya kesi hattından ya da ciltaltından geçirilen bir tünel aracılığı ile vücut dışına çıkartılır ve yerinden oynamaması için ciltten çıktığı kısma bir dikiş yardımı ile tespit edilir.

Vücuttan çıkan kısım sonunda sıvının toplanacağı bir ölçekli hazneye bağlanır. Ölçekli hazneye bir miktar negatif basınç uygulayacak ve ameliyat alanındaki kan ve sıvıyı dışarıya bir elektrikli süpürge gibi çekecek ayar verilir. Bu vakumun derecesi ameliyatı takip eden günlerde yavaş yavaş azaltılır.

Dren Tıkanması Nedir?

Bazen silikon boru kan pıhtısı ile tıkanır ve sıvı toplama haznesine drenaj olmaz. Bu durumda silikon boru içerisinde herhangi bir sıvı akışı gözlenmez. Bu olasılığı azaltmak için farklı özelliklerde silikon drenler kullanılır. Bazen ameliyat bölgesinde oluşan ani kanamalar drenin drenaj kapasitesini geçebilir veya drenin tıkanmasına yol açabilir. Eğer hazneye sıvı drenajı durmuş ve ameliyat bölgesinde şişlik ve ağrı gelişmeye başlamış ise cerrah haberdar edilmelidir.

Drenin Hava Alması Nedir?

Silikon borunun ucunda akan sıvının biriktiği bir ölçekli hazne vardır. Bu haznenin bir miktar negatif basınç yapmasını sağlayan bir mekanizması vardır. Bazen bağlantı noktalarında bir açıklık veya delikli kısmın bir kısmının vücut dışına çıkması sonucu hazne negatif basınç durumuna getirilemez, hazne hızla hava alır ve şişer. Bu durumda öncelikle bağlantı noktaları kontrol edilmeli herhangi bir hava kaçağı olup olmadığı belirlenmelidir. Sorun çözülmüyor ise cerrah bilgilendirilmelidir.

Dren Yerinden Sıvı Gelmesi Nedir?

Bazen drenin vücuttan çıktığı cilt bölgesinde yandan sıvı sızıntısı gözlenir. Bu durumun bir kaç nedeni olabilir. Eğer hazne yeterince vakum yapmıyorsa yani ameliyat bölgesindeki sıvıyı dışarıya yeterince alamıyorsa, ameliyat alanındaki sıvı drenin yanındaki boşluktan dışarı sızmaya başlayabilir.

Bazen de çıkış yeri drene göre fazla geniş oluşturulmuş olabilir ve hasta özellikle hareket ettiği durumlarda hazneye sıvı gelmesinin yanı sıra kenarından da bir miktar sızıntı olabilir.

Kaynakça

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35048149/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu