fbpx
Meme Estetiği Hakkında

Silikonlu Memede Ağrı Neden Olur?

Silikonlu memede ağrı, daha doğru bir deyişle silikon implant ile meme büyütme ameliyatı yapılmış bir memede ağrının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları doğaldır ve özel bir tedavi gerektirmez iken ağrıya yol açan bazı nedenlerin ise mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Silikonlu Memede Ağrı Nedenleri

  • Erken dönemde meme dokusunun gerilmesi,
  • Silikon implant çevresinde kan birikimi (hematom),
  • Enfeksiyon gelişmesi,
  • Memeye alınan darbeler,
  • Kolların aşırı zorlanması,
  • Adet dönemindeki ödeme bağlı gerginlik hissi,
  • Silikon implant çevresinde seroma gelişimi,
  • Silikon implantın yırtılması
  • Kapsül kontraktürü gelişimi,
  • Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma gelişimi.

Silikon protez ile meme büyütme ameliyatını takip eden saatler ve günler içerisinde ameliyat bölgesinde yani memede bir miktar ağrı duyulması normaldir. Özellikle meme boyutlarına göre büyük hacimli implantlar kullanılmış ise veya implant göğüs kasının altına yerleştirilmiş ise ağrı biraz daha belirgin olur.

Kol hareketleri ile de ağrı artar. Yarı oturur pozisyonda yatmak ve basit ağrı kesiciler ile bu tür ağrılar kontrol edilebilir. Diğer taraftan, ameliyatta silikon implant etrafında birikecek olan kan ve doku sıvısını dışarıya alacak olan bir dren konulmamış ise ameliyatı takip eden ilk birkaç gün memede biriken sıvı basıncı da ağrıyı bir miktar artırır.

Bu ameliyat sonrası erken dönemde en önemli nokta, memedeki damarlardan bir tanesinin açılması ve meme içerisinde gittikçe artan bir kan birikimi durumudur. “Hematom” dediğimiz bu komplikasyonda meme hacmi diğer normal memeye göre gittikçe artar ve şiddetli bir ağrı duyulur. Bu ağrı basit ağrı kesiciler ile kontrol edilemez ve kontrol edilmeye de çalışılmamalıdır.

Vakit geçirilmeden ameliyatı yapan plastik cerrah ile iletişime geçilmelidir. Hematom gelişen olgularda hasta tekrar ameliyata alınarak kanamaya neden olan odak bulunup kontrol altına alındıktan sonra silikon implant tekrar yerleştirilir.

Hematom görülme riski ameliyat öncesinde aspirin, yeşil çay, E vitamini gibi kan sulandırıcı ilaç veya besin desteği kullanan kişilerde ve kollarını zorlayıcı hareket yapan kişilerde daha sık görülür. Bu nedenle ameliyattan 15 gün öncesinden itibaren tüm kan sulandırıcı gıda, ilaç ve besin desteklerinin tüketimine ara verilmeli ve tamamen doğal beslenmeye geçilmelidir.

Ayrıca ameliyat sonrasında dirseklerden veya kollardan destek alarak yatak içerisinde doğrulmaya çalışılmamalı, tuvalette aşırı ıkınma hareketi yapılmamalı ve yatarken de yarı oturur pozisyonda yatılmalıdır.

Silikon implant çevresinde enfeksiyon gelişimi de bir diğer ağrı nedenidir. Herhangi bir nedenle implant çevresindeki meme dokusunda enfeksiyon geliştiğinde memede ağrı, kızarıklık, şişlik, implant etrafında sıvı birikimi, dikiş hattından sıvı sızıntısı ve yüksek ateş gibi belirtiler gözlenir.

Silikon implant ameliyatını takip eden haftalarda kolların zorlandığı ağır kaldırma, yüzme, tenis oynama gibi hareketler esnasında bir miktar ağrı duyulması normaldir. Yine memeye denk gelen bir travma çarpma olursa buna bağlı da ağrı olabilir. Regl dönemlerinde de meme dokularındaki ödeme bağlı bir ağrı olabilir. Diğer taraftan memede elektrik çarpması gibi bazı duyu değişiklikleri de gözlenebilir.

Silikonlu Memede Ağrı

Silikon implant etrafında doku sıvısının normalden fazla şekilde birikmesi şeklinde tarif edebileceğimiz “seroma” gelişimi ise silikonlu memede ağrı nedeni olan geç dönem komplikasyonlarından bir tanesidir. Ameliyattan haftalar veya yıllar sonra gelişebilen bu durumda silikonlu meme hacmi büyür, asimetrik ve ağrılı bir hal alır. Seroma gelişiminin çok farklı nedenleri olabilir.

Mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bazen sadece ilgi taraf kolunu istirahate almak ve gözlemlemek yeterli olurken bazen daha ileri tetkik ve tedavi gerekebilir.

Silikon implantın yırtılması ve bütünlüğünün bozulması bir diğer silikonlu memede ağrı nedenidir. Değişik nedenlerle silikon implantın dış çeperinde bir yırtık oluşursa implant içerisindeki jel kıvamındaki silikon çevre dokuya yayılır ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Buna bağlı silikonlu memede ağrı, asimetri, seroma veya memede veya koltuk altında ele gelen kitle gelişimi gözlenebilir.

Silikon implant çevresinde “kapsül kontraktürü” gelişimi silikonlu memede ağrıya neden olan geç dönem komplikasyonlarından bir tanesidir. Silikon implant çevresinde oluşan zar şeklindeki kılıf değişik nedenlerle olması gerekenden daha kalın ve daha sıkı bir hal alır. Bu durum implantın şeklini bozar, silikonlu memede ağrı ve asimetriye yol açar. Kapsül kontraktürünün derecesine göre farklı tedavi seçenekleri söz konusudur.

Silikon implant ameliyatından yıllar sonra silikonlu memede ağrıya yol açan bir diğer önemli neden ise implant etrafında özel bir lenfoma türünün gelişmesidir. “Silikon implanta eşlik eden büyük hücreli anaplastik lenfoma” denilen bu durum çok nadir görülmekle birlikte mutlaka hatırda tutulmalıdır.

Memede yavaş yavaş gelişen bir büyüme, ağrı, sertlik, meme derisinde kızarıklık veya döküntü, memede veya koltuk altında ele gelen bir kitle oluşumu, implant etrafında seroma oluşumu gözlemlendiğinde vakit geçirilmeden plastik cerrahi uzmanına başvurulmalı ve gerekli tetkik ve tedavilere başlanmalıdır.

Silikon implant ile göğüs büyütme ameliyatı olan her kişi hangi yaşta olursa olsun yıllık rutin meme kontrolleri yaptırmalıdır. Silikonlu meme fizik muayenesinin yanı sıra meme ultrasonografisi ve MR tetkiki en sık yapılan radyolojik tetkiklerdir. Memede seroma gelişimi durumunda sıvıdan örnek alınmalı ve patolojik tetkiki yaptırılmalıdır.

Sonuç olarak; silikon implant ile meme büyütme ameliyatı sonrasında silikonlu memede ağrı deneyimlediğinizde paniğe kapılmamalı ancak bu durumdan ameliyatı yapan plastik cerrah haberdar edilmelidir.

Kaynakça

  1. Meme büyütme ameliyatı sonrası ağrı ve duyu değişiklikleri

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu