fbpx
Meme Estetiği Hakkında

Sütyen Ölçüsü Nasıl Belirlenir?

Sütyen Ölçüsü Nedir?

“Sütyen bedenleri” nedir veya “göğüs beden ölçüleri” nedir, nasıl ölçülür ve ne anlama gelir? Bu konular oldukça merak edilen ancak farklı bilgiler nedeniyle karmaşık hale gelmiş konulardır. Özellikle meme estetiği ameliyatları öncesinde ve sonrasında sütyen ölçüsü hakkında gerekli bilgilerin bilinmesi ve ameliyat sonrasında uygun sütyenin kullanılması büyük önem taşır.

Sütyen ölçüsü 75B veya 90D gibi bir sayı ve bir (veya iki) harfle gösterilir. Bu ölçülerin 75, 80 gibi sayı kısmı üst “beden ölçüsü”dür yani göğüs kafesinin çevresini belirtir, doğrudan memenin büyüklüğü hakkında bilgi vermez. Sütyen ölçülerinin A, B veya C gibi harflerle belirtilen kısmı ise doğrudan meme büyüklüğünün derecesini gösterir; “kup” veya “kap” ölçüsü olarak bilinir. A en küçük meme hacmini işaret ederken, E en büyük meme hacmini belirtir.

Sütyen Ölçüsü Nasıl Belirlenir?

Göğüs altı çevresi: Öncelikle bir mezura yardımı ile göğüs kafesinin çevresi tam memelerin altından geçen bir hat üzerinden ölçülür. Bu ölçülen göğüs altı çevresi cm cinsinden ölçülür ve bir yere not edilir. Bu sayı sütyenin beden ölçüsünü belirtir.

Göğüs çevresi: Bu ölçümde göğüs kafesinin çevresi bir mezura yardımı ile memelerin en önde olan kısmı seviyesinden (çok sarkık değilse meme uçları seviyesinden) geçecek şekilde ölçülür ve cm cinsinden kaydedilir.

Kup veya Kap ölçüsü: Daha önce cm cinsinden ölçülmüş olan “Göğüs altı çevresi” ölçümünden “göğüs çevresi” ölçümü çıkartılır ve bulunan fark cm cinsinden kaydedilir. Elde edilen bu sayı Kup ölçüsüdür ve ilgili tablolara bakarak bu ölçümün hangi harfe denk geldiği belirlenir. Kup ölçüsü A, B, C, D ve E gibi harflerle küçükten büyüğe doğru ifade edilir.

Aşağıdaki görsellerde sütyen ölçüsünün nasıl alınacağı ve bu ölçümlerin hangi anlama geldiği gösterilmektedir.

Bazı tablolarda sütyen ölçüsü olarak doğrudan göğüs çevresi ölçüsünü kullanarak kup belirlenir. Bu tablolar ülkeden ülkeye veya sütyen markasına göre küçük değişiklikler gösterebilir. Bu nedenle ilgili sütyen markasının kendi tablosunu kullanmaktadır ve bu nedenle sütyeni bizzat deneyerek almakta yarar vardır.

Sütyen Bedenleri:

“Sütyen bedenleri” terimi ile üst beden ölçüsü ve meme büyüklüğü ölçüsü olan kup ölçüsünün birlikte belirtildiği ve sütyen alırken kullanılan beden ölçüleri yani sütyen ölçüsü kastedilir. Sütyen bedenlerinin nasıl hesaplanacağı yukarıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Göğüs Beden Ölçüsü Hesaplama:

Yukarıda detayli bir şekilde bahsedildiği gibi göğüs beden ölçüsü hesaplamak için göğüs altı çevresi ve göğüs çevresi ölçülür. Bu iki ölçüm arasındaki farkın ilgili tablodan hangi harfe karşılık geldiği bulunur ve ona göre sütyen ölçüsü belirlenir. Sutyen ölçüsü belirlenmesi tek başına ideal sutyeni bulmaya yetmez çünkü firmaların sutyen ölçüleri arasında da kalıp farkları olabilmektedir.

Sütyen Ölçüsü Alma

 

İdeal Sütyen Ölçüleri :

BEDEN ÖLÇÜSÜGöğüs altı çevresi(cm)
TürkYabancı
703268-72
753473-77
803678-82
853883-87
904088-92
954293-97

 

KUP ÖLÇÜSÜGöğüs çevresi – Göğüs altı çevresi

arasındaki fark (cm)

A12-14
B14-16
C16-18
D18-20
E20-22

Meme Estetiği Sonrası Sütyen Kullanımı:

Estetik meme ameliyatlarından sonra uygun ölçülerde ve özelliklerde sütyen kullanmak çok önemlidir. Bu konuda öncelikle bilinmesi gereken nokta yeni sütyen almak için acele edilmemesidir. Meme büyütme veya meme küçültme gibi bir estetik meme operasyonu sonrasında genellikle daha hastaneden taburcu olmadan başlamak üzere balensiz olan ve özel amaçlı tasarlanmış medikal sütyenler kullanılır. Bu sütyenler memeyi etraflıca kavrayan ve orantılı şekilde destek veren, ameliyat kesileri üzerine basınç gelmesini önleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Göğüsler ameliyatı izleyen ilk günlerde ödemli ve şiş olacaktır ve bu nedenle kullanılan sutyen korse bu ölçülere göre olacaktır, bu dönemde sutyen ölçüsü almak ve ona göre sütyen almak için acele edilmemelidir.  Ameliyatı izleyen 2. haftadan itibaren ise memelerdeki şişliklerin geçmesine bağlı sütyen ölçülerinde azalma gözlenecektir.

Bazen kullanılan bu özel sutyenlerin bir küçük bedenine geçmek gerekebilmektedir. Bu amaçla yarım atlet şeklindeki sporcu sütyenleri de kullanılabilinir. Normal bir sütyen kullanmaya geçmek için estetik meme operasyonunun üzerinden en az 2 ay geçmesi beklenmelidir. Sütyen markalarına göre sütyen bedenlerinde bazı farklar olabilmektedir. Bu nedenle, ameliyat sonrası alınacak sütyen uzaktan ısmarlanmamalı, mutlaka denendikten sonra alınmalıdır.

Özellikle silikon ameliyatı olmuş hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer konu da dekolte kısımlarını daha dolgun ve göğüsleri birbirine daha yakın göstermek amacıyla aşağıdan ve dış yandan implantları yukarıya ve içe itecek şekilde sütyen kullanımıdır. Bu şekildeki sütyenler uzun süre kullanıldığı taktirde silikon implantlarda kalıcı yer değiştirme ve memelerde görsel deformasyon yapacağı unutulmamalıdır.

Meme büyütme ameliyatı olan hastalarda kullanılan silikon implantın ağırlığı nedeniyle göğüslerin yıllar içerisinde yer çekimi etkisi ve meme derisi ve meme dokularındaki gevşeme nedeniyle sarkma riski artar. Bu nedenle meme büyütme ameliyatından sonra sütyen kullanımı bu sarkma riskini azaltan yardımcı bir faktör olarak akılda tutulmalıdır.

İdeal ölçülerdeki bir sütyen hem göğüsleri tam olarak kavramalı hem de üst bedeni doğru şekilde çevrelemelidir. Bazı kadınlarda kendileri için ideal beden ölçüsü ve kup ölçüsünün bir arada bulunduğu bir sütyen bulmak zor olabilmektedir.

Genellikle de kup ölçüsünün uygun olduğu sütyenin beden ölçüsü dar gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda öncelikle doğru kup ölçüsünde bir sütyen alıp kopçalar arasına ayrıca satılan uzatma parçası almak doğru olacaktır.

Doğru Sütyen Seçimi Nasıl Olmalı?

Kadınların yarıdan fazlasının yanlış ölçülerde, uygun olmayan sütyen kullandığı ve bu nedenle göğüslerdeki ağrının yanı sıra bel boyun ve sırt ağrıları çekebildiği bilinmektedir. Yine meme cildinde tahriş, omuzlarda derin çukurlar ve göğüslerde kalıcı şekil bozuklukları görülebilmektedir.

Tüm bu sorunlardan kaçınmak için öncelikle göğüs altı çevre ve göğüs çevresi ölçülmeli ve bu ölçülere uyan doğru beden bulunmalıdır. Buna ek olarak sütyen mutlaka denenerek alınmalı ve sütyenin göğüsleri aşırı sıkmayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Göğüs kafesini saran sütyen kısmı da aşırı dar veya geniş olmamalıdır. Meme askısı da çok sıkı olmamalıdır.

Sütyen kumaşı olarak da hava geçirgenliği olan ve nemi çeken pamuklu kumaşlar önerilmektedir.

Yanlış Sütyen Kullandığımı Nasıl Anlarım?

Sütyeniniz göğüs kafesinin üzerinde veya omuzlarınızda iz bırakacak kadar sıkıyorsa bu belirti yanlış ölçüde sütyen kullandığınız anlamına gelir. Olması gerekenden daha dar ölçülerde bir sütyen kullanıyorsanız göğüsleriniz yanlardan taşacak, meme uçlarınız sütyenin dışına çıkacaktır. Meme cildinde sürtünmeye bağlı tahriş olması, göğüs boyun ve sırtta ağrı olması durumunda da yanlış sütyen kullanıyor olabileceğinizi  akla getirmelisiniz.

Göğüs Estetiği ile ilgili bilgi almak için: https://www.cengizacikel.com/meme-buyutme-ameliyati/

Kaynakça

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408432/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu