Areola Küçültme Estetiği
Areola Nedir?
Meme ucunun çevresindeki açık pembe – koyu kahverengi arasında farklı renklerde ve yuvarlak veya oval şekillerde ve farklı büyüklüklerde olabilen pigmente kısma “areola” denir. Meme ucu (nipple) ile birlikte bu bölge “Nipple areola kompleksi” olarak adlandırılır. Areola kısmı bazı nedenlerle normalden büyük ve asimetrik olabilir, bu gibi durumlarda areola küçültme estetiği tek başına veya diğer estetik meme ameliyatları ile birlikte yapılabilir.
Memenin Kahverengi Kısmının (Areola) Büyük Olması
Areolanın çevre meme derisinden farklı renkte olmasının bebeğin meme ucunu daha kolay bulmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir.
Areola derisi altındaki Montgomery bezleri hafif tümsekler şeklinde gözlenir ve salgısı ile meme ucu ve çevresinin nem ve kayganlığına katkıda bulunur. Yine bu bölgedeki kas lifleri emzirme sırasında kasılır ve meme ucunu daha belirgin hale getirerek emzirme işlemini kolaylaştırır.
Areola çapı sıcak soğuk, dokunma ve emzirme gibi uyaranlarla değişebildiği gibi adet dönemlerinde de yine boyutlarında küçük değişimler gözlenebilir.
Areolanın şekli, büyüklüğü ve rengi kalıtımsal olarak belirlenir. Bununla birlikte, areolanın bu özellikleri zaman içerisinde gebelik, emzirme, aşırı kilo alma ve verme, travma, yaşlanma ve meme sarkması, meme büyütme ameliyatı gibi nedenlerle değişebilmektedir. Genellikle areolalar tam yuvarlak olmadığı gibi tam simetrik de değildir. Areola rengi de kişiden kişiye değişebilmekte ve özellikle gebelik dönemlerinde daha koyulaşmaktadır.
Tubuler meme denilen deformitede de meme dokusu areolayı ileri doğru aşırı derecede iter ve genişletir. Erkeklerde ise özellikle jinekomasti sorunu olan bireylerde meme ucu altındaki artmış hacme bağlı olarak areola boyutları da artar.
Jinekomasti tedavi edildiğinde areola boyutları da normale döner, özel bir areola küçültme ameliyatına genellikle (çok büyük jinekomasti olguları hariç) gerek kalmaz. Jinekomasti ameliyatından en az 1 yıl geçtikten sonra hala areola çapı büyük ise areola küçültme işlemi düşünülebilinir.
İdeal Areola ( Meme Başı ) Boyutu Nedir?
Kadınlarda normal veya ideal kabul edilen areola çapı 35-48 mm arasında değişmektedir. Estetik olarak güzel olan bir memede 1:3:9 kuralından bahsedilebilir; meme ucu (nipple) taban çapı 1 birim olduğunda areola çapı 3 birim, meme taban çapı ise 9 birim olur.
2020 Yılında yapılan bir bilimsel çalışmada ameliyat edilmemiş ve güzel olarak kabul edilen 58 modelin karşıdan çekilmiş meme fotoğrafları incelenmiş ve ortalama meme ucu taban çapının areola çapına oranı 0,29 olarak bulunmuştur. (Kaynakça 1) Erkeklerde areola boyutu daha küçüktür (ortalama 28 mm). (Kaynakça 2)
Areola Küçültme Ameliyatı Nedir?
Normalden daha geniş ve şekli deforme olmuş areolalar “areola küçültme ameliyatı” ile düzeltilebilir. Bu cerrahi işlem estetik plastik cerrahi uzmanları tarafından tek başına lokal anestezi altında yapılabildiği gibi meme küçültme veya meme dikleştirme ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir.
Areola Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat öncesinde meme başı çevresinde istenilen areola boyutu dairesel şekilde işaretlenir. Daha sonra lokal veya genel anestezi altında bu işaretlenen dairesel şeklin dışında kalan fazla areola kısmı simit şeklinde çıkartılır. Çevre meme derisi orta kısımda kalan areola derisine dikişler yardımı ile yaklaştırılır. Böylelikle memenin büyüklüğü ile daha orantılı bir areola elde edilir. Bu esnada, her iki areola arasında seviye farkı varsa o da giderilir.
Kimler Bu Ameliyatı Olmalı?
Areola küçültme ameliyatı zorunlu bir ameliyat değildir. Areola çapının memenin tüm hacmine oranla büyük olduğu ve bu durumdan psikolojik olarak rahatsız olanlar bu ameliyatı olabilirler. Sadece areola küçültme amacıyla ameliyat yapılabileceği gibi çoğu zaman meme küçültme veya meme dikleştirme gibi estetik meme ameliyatları esnasında da yapılır. Bu ameliyatlarda hem areola çapı küçültülür hem de her iki areola simetrik hale getirilir.
Ameliyat Öncesi
Aspirin, yeşil çay veya gingo biloba gibi kan sulandırıcı ilaç ve besin destekleri ameliyattan 15 gün öncesinden itibaren tüketilmemelidir. Meme ucu ve memede aktif bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olmamalıdır. Covid-19 pandemi sürecinde ameliyat tarihinden 2 hafta öncesinden itibaren daha dikkatli sosyal izolasyon ve bulaş önleyici tedbirler de alınmalıdır.
Ameliyat Sonrası
Ameliyat alanı bir pansumanla kapatılır. Dış dikişler ortalama 5 gün sonra alınır. Ameliyat izi 6 ay-2 yıl içerisinde son halini alır. Bu süre zarfında yara izi iyileşmesine katkısı olan bazı kremler kullanılır.
Ameliyatın Olası Risk ve Komplikasyonları
- Enfeksiyon
- Dikiş hattında yara açılması
- Kötü yara iyileşmesi (hipertrofik skar, keloid)
- Yara izinin genişlemesi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilinir.
Evde Ameliyatsız Tedavi Yöntemi Var mıdır?
Cerrahi yöntemler haricinde ameliyatsız bir areola küçültme yöntemi yoktur.
Areola Küçültme Ameliyat Fiyatları 2024
Ameliyatın yapılacağı hastaneye, yapılacağı tarihe, yapacak olan doktora ve ek estetik işlem yapılıp yapılmayacağına göre areola küçültme ameliyat fiyatları değişebilmektedir. Sizin için güncel ameliyat fiyatını öğrenmek için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Kaynakça:
Meme küçülme ameliyat ile ilgili fiyat bilgisi rica ediyorum
Merhaba, WhatsApp hattımız üzerinden iletişime geçerseniz eğer yardımcı olabiliriz, saygılarımla
Merhaba.Areola ameliyatı için fiyat bilgisi alabilir miyim?
Merhaba, konu ile ilgili bilgi verebilmek adına e-posta adresiniz üzerinden iletişime geçilmiştir sizinle, saygılarımla
merhaba, areola küçültme ameliyatının fiyatını öğrenebilir miyim?
Merhaba, konu ile ilgili bilgi verebilmek adına e-posta adresiniz üzerinden iletişime geçilmiştir sizinle, saygılarımla
Areola küçültme operasyonunun fiyatını öğrenebilir miyim?
Merhaba, konu ile ilgili bilgi verebilmek adına e-posta adresiniz üzerinden iletişime geçilmiştir sizinle, saygılarımla
Merhaba,
Areola küçültme operasyonu için fiyat bilgisi alabilir miyim?
Selamlar,
Ayşe Doğanay
Merhaba, e-posta adresiniz üzerinden geri dönüş yapılmıştır size, kontrol edebilirsiniz. Saygılarımla