fbpx
Plastik Cerrahi

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Jinekomasti ameliyatı sonrası göğüsleri çevreleyen ve kontrollü bir basınç uygulayan jinekomasti korsesi kullanılır. Bu korse ameliyat alanında sıvı ve kan birikmesini önler.
  • Ameliyattan 2 saat sonra ağızdan beslenmeye başlanır, 4 saat sonra ayağa kalkılır ve yürümeye başlanır.
  • Kolları zorlamadan yarı oturur pozisyonda yatılır. Bu pozisyonda yatılması hem göğüslere olan basıncı azaltır, hem de daha rahat nefes alıp verilmesini sağlar.
  • Ameliyat gecesi hastanede geçirilir. Damardan antibiyotik ve ağrı kesiciler verilir.
  • Ameliyattan 1-2 gün sonra varsa drenler çekilir. Liposuction yöntemi uygulanmış ise dren kullanılmaz.
  • Operasyondan 4-5 gün sonra varsa cilt dikişleri alınır. Bu aşamada göğüsler hala şiştir, estetik olarak son halini almamıştır.
  • Jinekomasti korsesi kullanmak ve kolları çok zorlamamak koşulu ile ameliyattan 5-7 gün sonra iş hayatına dönülebilir.
  • 4-6 Hafta süre ile, meme derisinin zeminindeki dokulara daha iyi yapışması ve büzülmesi için, korse kullanılır. Haftalar içerisinde göğüslerdeki şişlik ve ödemler azalır, gevşek olan deri sıkılaşmaya başlar ve gerçek estetik sonuç ortaya çıkar. Hücresel düzeyde ameliyat alanlarının son halini alması ise 6 ay-2 yıl sürer.
  • Meme boyutlarındaki azalmayla orantılı olarak meme başının çapı da küçülür ve rengi daha koyu bir ton alır.
  • 6 hafta süre ile kolları zorlayıcı ağır sporlar yapılmaz.
  • Herhangi bir nedenle ameliyat bölgesine bir müdahale yapılacak ise en az 6 ay hatta bir yıl beklenmelidir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Ağrı ve Morarma Olur Mu?

Jinekomasti ameliyatı sonrası ciddi bir ağrı ve morarma olmaz. Ameliyat esnasında hem ameliyat alanına lokal anestezi enjekte edilir hem de damardan ağrı kesici verilir. Bu nedenle, ameliyattan sonraki saatler son derece rahat geçirilir. Çoğu hasta ikinci günden itibaren ağrı kesiciye ihtiyaç duymaz. Eğer şiddetli ağrınız olursa bu meme içerisinde kan toplanması gibi bir komplikasyon habercisi olabilir, doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Jinekomasti Tekrarlayabilir Mi?

Ameliyat öncesinde herhangi bir neden saptanamamış olan, liposuction veya cerrahi eksizyon yöntemi ile tedavi edilen, 18 yaşından büyük kişilerde ameliyat öncesi hacimlere ulaşacak şekilde bir tekrar meme büyümesi beklenmez. Ancak, aşırı kilo alma veya meme bezlerinde büyümeye neden olabilecek ilaç veya takviye gıda alımı veya hastalık durumlarında memelerde bir miktar büyüme gözlenebilir. Eğer operasyonda liposuction yöntemi kullanılmış ise bu bölgedeki yağ hücre sayısı kalıcı olarak azaltıldığı için kişi tekrar kilo alsa dahi alınan kilo göğüslerden ziyade vücudun diğer bölgelerinde toplanır; göğüsler operasyon öncesi boyutlare tekrar gelmez.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Korse Kullanımı

Jinekomasti ameliyatı sonrası, 4-6 hafta süre ile sıkılığı ayarlanabilen bir jinekomasti korsesi kullanılmalıdır. Korse kullanımı meme derisinin daha hızlı ve dengeli bir şekilde büzülmesine, zemine yapışmasına ve yeni duruma uyum sağlamasına yardımcı olur. Günlük aktiviteler yapılırken, kollar kullanılırken korse daha sıkıya ayarlanmalı, istirahat halinde daha gevşek duruma getirilmelidir.

Banyo vb. ihtiyaçlar giderilirken korse kısa sürelerle çıkartılabilir ancak özellikle ameliyatı takip eden ilk bir iki hafta, meme derisi altında kan ve sıvı birikimini önlemek adına, korse kullanımına daha titizlikle uyulmalıdır. Korse doğrudan çıplak gövde etrafına sarılabildiği gibi, önce bir atlet giyip onun üzerinden de uygulanabilir. Korse günlük hayatta gömlek veya kazak gibi kıyafetlerin altında dahatlıkla gizlenebilir ve günlük yaşamda bir sorun oluşturmaz.

Jinekomasti Ameliyatından Sonra Yeni Görünüm Ne Zaman Anlaşılır?

Jinekomasti ameliyatı sonrası ilk pansuman açıldığında meme boyutlarında ameliyat öncesine göre değişim fark edilir derecededir. Ancak ameliyata bağlı ödem ve şişlik tamamen geçmemiştir. Yıllarca genişlemiş bir şekilde duran meme derisi yeni duruma henüz tam uyum göstermemiştir. Ameliyat sonrası dönemde 4-6 haftalık korse kullanımı sonrasında yeni görünüm daha net ortaya çıkar.

Ameliyat alanının tamamen son şeklini alması, ameliyat izlerinin son halini alması ise, kişilerin yara iyileşmesi özelliklerine göre, 6 ay – 2 yıl arasında değişir. Bu iyileşme sürecinden sonra ameliyatta liposuction yöntemi kullanılmış ise göğüslere bakıldığında veya dokunulduğunda bir operasyon izi gözlenmez ve dokunulduğunda da ameliyat olunduğu anlaşılmaz.

Eğer fazla meme derisinin çıkarıldığı bir cerrahi yöntem kullanılmış ise ciltte yapılan kesilere bağlı bir miktar iz kalır. Jinekomasti ameliyatı sonrası ameliyat izlerinin iyileşme kalitesi büyük oranda hastanın yara iyileşme özelliklerine bağlıdır. Sigara kullananlarda ameliyat izleri daha belirgin olmaktadır.

Kaynakça

  1. Jinekomasti Ameliyat Teknikleri

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti Tedavi Yöntemleri

Jinekomasti ameliyatı sonrası yeni görünüm ne zaman anlaşılır?

Estetikte meme küçültme ameliyatını takip eden ilk günlerde dahi ameliyat öncesine göre bir fark gözlenir ancak henüz ameliyata bağlı ödem ve şişlikler tam olarak geçmediği için gerçek sonuç gözlenmez. Ameliyatı takip eden 3-6 haftalık korse kullanımı sonucu ödemler büyük oranda geçer, meme derisinde büzülme daha netleşir ve nihai sonuca yakın bir görüntü ortaya çıkar.

Ancak, hücresel düzeyde yara iyileşmesinin olgunlaşması, oluşan sertliklerin yumuşaması, meme ucu ve derisindeki hafif duyu değişikliklerinin toparlaması için en az 6 ay beklenmelidir. Elde edilen sonuca göre herhangi bir revizyon gerekiyorsa bu revizyonu ilk ameliyattan en az 1 yıl sonra planlamakta fayda vardır. Estetik ameliyatı sonrası hakkında bilgi için: https://www.cengizacikel.com/ameliyat-sonrasi-nelere-dikkat-etmeli/

Jinekomasti Korsesi Kaç Gün Takılır?

Jinekomasti ameliyatı sonrası takılması gereken jinekomasti korsesi 4-6 hafta süre ile takılmalıdır. Korsenin sıkılığı sportif aktivitelerde biraz daha artırılmalı, istirahat halinde biraz daha gevşetilmelidir. Korsenin sıkılığı ne aşırı sıkı ne de çok gevşek olmalıdır.

Jinekomasti sonrası ödem nasıl atılır?

Jinekomasti sonrası ameliyat alanındaki ödemin atılmasında en etkili yöntem ameliyata takip eden saatte başlayarak, belden itibaren yarı oturur pozisyonda yatmak ve jinekomasti korsesi kullanmaktır. Ödem atmak amacıyla idrar söktürücü ilaç ve bitkisel ürünler kullanmak başka ciddi yan etkilere yol açabileceği için önerilmez. Ödem olacak diye sıvı kısıtlaması yapmak da sakıncalıdır. Alınan ilaçların vücuttan rahatlıkla atılması için günlük su ve sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. İdrar rengi açık renkte olmalıdır, eğer idrar renginiz koyu sarı ise yeterince sıvı almıyorsunuz demektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu