Liposuction Yağ Aldırma
“Liposuction” “Liposakşın” “Yağ Aldırma” Ameliyatı Nedir?
“Vakumla Yağ Çektirme”, “Liposuction”, “Liposakşın” veya “Yağ Aldırma” ameliyatı gibi terimlerin kullanıldığı estetik operasyonun esası vücudun değişik bölgelerinde birikmiş fazla yağ dokusunun ince kanüller kullanılarak ve vakum (negatif basınç) uygulanarak vücut dışarısına alınmasıdır.
Liposakşın yöntemi bir kilo verme yöntemi değil, vücut konturunu ve oranlarını düzeltme işlemidir. Diğer tüm yağ eritme tekniklerine üstünlüğü yapılan işlemin kalıcı olmasıdır. Diğer yöntemlerde yağ hücrelerinin hacmi küçültülürken liposuction yönteminde yağ hücrelerinin sayısı kalıcı olarak azaltılır.
Erişkin yaşa gelmiş bir insanın vücudunda yağ hücreleri değişik bölgelerde daha yoğun olmak üzere dağılmış haldedir ve sayısı sabittir. Kilo alma durumunda bu yağ hücrelerinin sayısı artmaz ancak hücrelerin hacmi artar. Egzersiz ve diyet yöntemleri ile kilo verildiğinde ise yağ hücrelerinin hacmi azalır ancak sayısı sabit kalır.
Bazı kişilerde kiloları normal dahi olsa basen, bel, karın, dizlerin iç kısmı gibi bazı bölgelerde genetik olarak fazla yağ hücresi bulunması nedeniyle lokalize yağ birikmeleri ve buna bağlı vücut konturunda bozulmalar görülür. Ne kadar kilo verilirse verilsin yağlı bölgeler ile vücudun diğer kısımları arasındaki orantısızlık giderilemez.
Örneğin; basenlerinde yağ birikimi olan bir kadının üst ve alt bedenleri arasında fark vardır ve bu fark her kilo durumunda devam eder. Böyle durumlarda, fazla yağ birikimi olan bölgelerdeki yağ hücreleri liposakşın yöntemi ile vücut dışına alınarak o bölgedeki yağ hücrelerinin sayısı kalıcı olarak azaltılmış olur. Böylelikle vücut bölgeleri arasında daha orantılı bir kontur görünümü elde edilir.
“Liposuction” Kimlere Yapılır?
- Fiziksel ve ruhsal olarak tamamen sağlıklıdır.
- Vücut kitle endeksi, yani boy kilo oranı normal sınırlardadır.
- Kilosu normal olmasına karşı vücudunun bazı bölgelerinde kontur bozukluğuna yol açan fazla yağ birikimi vardır.
- Cilt yapısı sıkı ve esnektir, aşırı gevşek değildir.
- Fazla yağ birikimi basen veya bel gibi belirli bölgelere toplanmıştır, tüm vücutta yaygın değildir.
- Sigara içmiyordur.
- İyimser bir kişiliği vardır, ameliyattan beklentileri gerçekçidir.
“Liposakşın” Uygulanan Alanlar
- Basen bölgeleri
- Uyluklar
- Diz iç kısımları
- Karın, bel ve sırt kısımları
- Meme ve göğüs bölgeleri
- Boyun, gıdı ve yanaklar
- Baldır ve ayak bilekleri
- Kollar
“Liposakşın” Neleri Tedavi Etmez
- Obeziteyi yani aşırı kilolu olma durumunu tedavi etmez.
- Ciltteki selülitli görünümü tamamen düzeltmez.
- Aşırı gevşemiş derideki sarkık görüntüyü tedavi etmez.
“Liposuction” Yöntemleri
- Klasik liposuction: 2-4 mm kalınlığındaki kanüller ve vakum yardımı ile cilt altındaki yağlar çekilir.
- Lazer-yardımlı liposuction: Cilt altındaki yağ hücreleri önce deri altına yerleştirilen ince kanüllerden verilen lazer ışınları ile eritilir ve sonra vakumla dışarı alınır.
- Ultrason-yardımlı liposuction: “VAZER Liposuction” olarak da bilinen bu yöntemde yağ hücreleri önce ultrasonik dalgalarla sıvılaştırılır ve sonra kanüller yardımı ile dışarı alınır.
Hangi “Liposuction” Yöntemi Daha İyi?
İdeal bir yağ çekme yönteminden bahsedemeyiz, her yöntemin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bazı özel durumlarda bir yöntem daha ön plana çıkabilmektedir. Burada en önemli konu, yağ çekme işlemini yapan cerrahın kullandığı yönteme olan hakimiyeti ve deneyimidir. Tüm yöntemlerle başarılı sonuç alınabildiği gibi her birinin kendine has avantaj ve dezavantajları söz konusudur.
Örneğin; yağ hücrelerinin önce lazer veya ultrasonik dalgalarla eritilmesi sonrası vakumla dışarı çekilmesi işlemi klasik yağ çekme yöntemine göre daha kolay olmaktadır, ancak yağ eritme işleminin aşırı dikkatle ve tüm alanlarda eşit (homojen) olarak yapılması gerekir, aksi halde bir alanda yağların fazla eritilmesini bağlı çöküklük olurken hemen komşu alanında yükseklik kalabilmekte yani dalgalı bir görünüm olabilmektedir.
Bu sorundan kaçınmak için ise, çok yavaş ve çok dikkatle işlemi yapmak gerekir. Bu durumda da ameliyat süresinin aşırı uzaması sorunu ortaya çıkmaktadır. Ek olarak, deneyimsiz kişilerin ellerinde cilt altında yağ dokusu eritilirken aşırı ısınmaya bağlı termal hasarlar da oluşabilmektedir.
Ben kendi pratiğimde klasik liposuction yöntemini kullanmaktayım. Daha önce bu ameliyatın uygulandığı bir alana tekrar yağ çekme işlemi gerekiyorsa, cildin yeterince sıkı olmadığı bölgesel durumlarda (küçük alanlarda) ise hastalarıma lazer veya ultrason yardımlı liposuction öneriyorum.
Liposakşın Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Aspirin, yeşil çay, E vitamini vb. kan sulandırıcı ilaç ve gıdalar 15 gün öncesinden itibaren tüketilmemelidir. Bu tarz ürünlerin tam listesini ameliyat öncesi sayfamızda bulabilirsiniz.
- Sigara en az 1 ay öncesinden bırakılmalıdır.
- Gerekli tıbbi tetkikler yapılarak fiziksel ve ruhsal açıdan en iyi olduğunuz dönemde ameliyat yapılmalıdır.
- Covid-19 önlemlerine sıkı sıkıya uyulmalıdır. Öncelik koronavirüs aşısına verilmelidir. Aşı üzerinden en az 2 hafta geçmesi beklenmelidir.
“Liposuction” Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Tedavi edilecek alanın genişliğine göre genel veya lokal anestezi altında yapılır.
- Uygulama yapılacak alan cildine 2-4 mm’ lik kesileri yapılarak, içerisinde ağrıyı ve kanamayı azaltıcı ilaçlar bulunan bir sıvı enjekte edilir.
- Cilt altındaki fazla yağ dokusu kanüller yardımı ile negatif basınç uygulayan makinanın ölçekli haznesine çekilir.
- Ne kadar yağ alınacağını belirlemek deneyim gerektirir, gereğinden fazla yağ almak başka sorunlara yol açar.
- Cilt kesilerine gerekiyorsa dikiş ve sonrasında pansuman uygulanır.
- Liposakşın alanına kontrollü bir basınç uygulamak amacıyla korse giydirilir ve ameliyat sonlandırılır.
- Ameliyat süresi uygulanan yönteme ve tedavi edilecek alana göre 45 dakika – 2 saat arasında değişiklik gösterir.
Yağ Aldırma Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci
- Ameliyattan 2-4 saat sonra ağızdan beslenmeye geçilir ve hasta ayağa kaldırılıp kısa yürüyüş yapması teşvik edilir.
- Ameliyat gecesini (çok küçük alanlara yapılan vakalar haricinde) hastanede geçirmekte yarar vardır. Hasta yatağına evdekine göre daha iyi pozisyon verilebilir. Hem yaşamsal fonksiyonlar yakından takip edilir, hem de ağrı kesici, antibiyotik ve sıvı tedavisi damardan daha etkili şekilde yapılır.
- Ameliyattan 5 gün sonra kontrol yapılır, varsa dikişler alınır.
- İlk bir hafta, ödem nedeniyle hastanın kilosu ameliyat öncesinden fazla olabilir. İkinci haftadan sonra ödem gerilemeye başlar.
- Tedavi edilen alanın büyüklüğüne göre 5-10 gün sonra günlük aktivitelere dönülür.
- Cildin sıkılaşmasına yardımcı olmak ve liposuction alanlarında kan ve sıvı birikmesinin önüne geçmek amacıyla 4-6 hafta korse kullanılması önerilir.
- Bir ay boyunca ağır egzersizler önerilmez.
- Bol sıvı tüketilmesi, proteinden zengin beslenilmesi, küçük yürüyüşler yapılması önerilir.
- Liposakşın uygulanan alanlarının estetik açıdan değerlendirilmesi için ortalama 1-3 ay beklenmelidir. Ödemlerin geçmesi, derinin sıkılaşması ve yeni durumuna adapte olması, cilt altında oluşan sertliklerin yumuşaması ayları alan bir süreçtir ve süresi kişiden kişiye değişebilmektedir.
- Ameliyat sonrası dönemde de diyet ve egzersizlere devam edilmeli ve kilo almamaya dikkat edilmelidir.
Risk ve Komplikasyonlar
- Anesteziye bağlı riskler
- Enfeksiyon
- Cilt altında sıvı veya kan birikmesi
- Deri duyusunda değişiklikler
- Liposuction alanının altındaki derin yapıların (sinir, damar, karın içi organlar, akciğer vb.) hasarlanması
- Bacaklarda toplardamarlarda pıhtı oluşması, akciğer ve kalp komplikasyonları
- Uzun süren ödem
- Deride dalgalanmalar ve katlantılar oluşması
- Kontur bozuklukları ve asimetri
- Selülit görüntüsünde artış
- Deride renk değişimleri
- Kanüllerin giriş kesi yerlerinde kötü yara iyileşmesi
Bu komplikasyonların bir çoğu ameliyat öncesi muayenede kişinin bu operasyona uygun olup olmadığının ciddi bir şekilde değerlendirilmesi, operasyonun uygun ameliyathane koşullarında ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış bir Estetik Plastik Cerrahi uzmanı tarafından yapılması durumunda önlenebilmektedir.
“Liposuction” Ameliyatında Ne Kadar Yağ Alınması Güvenlidir?
Bu konuda farklı bilimsel çalışmalar mevcuttur. A.B.D.’ de 2015’te yapılan bir çalışmada liposuction uygulanmış 4500 hastada ortalama 2 litre yağ alınmış ve ölümle sonuçlanan bir komplikasyon gözlemlenmemiş. Küçük komplikasyonların oranı ise %1,5 olarak bulunmuş.
Alınan yağ miktarı 3,4 litrenin üzerine çıktıkça komplikasyon oranının da arttığı bildirilmiştir. Bu konuda başka bir yaklaşım ise alınan yağ miktarı vücut ağırlığının %5’ini geçmediği sürece ciddi bir sorun oluşturmayacağı yönündedir.
Yağ Aldırma İşlemi Tehlikeli Midir?
Yağ aldırma işlemi için uygun olmayan bir kişiye uygun olmayan koşullarda yapıldığında tehlikeli olabilen bir operasyondur. Her isteyene, her koşulda ve her doktorun yapabileceği bir ameliyat değildir. Bu işlemi düşünen bir kişi öncelikle bir Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanına başvurmalı ve uygun bir aday olup olmadığını öğrenmelidir. Örneğin sigara içen, eşlik eden bazı kronik hastalıkları olan, ileri yaşlarda ve obez bir kişiden tam teşekküllü olmayan bir hastanede litrelerce yağ dokusu alındığında yaşamsal komplikasyon görülme ihtimali artar.
Liposuction Sonrası Kilo Alınırsa Ne Olur?
Liposuction uygulanan alanlardaki yağ hücresi sayısı kalıcı olarak azaltıldığı için, bu alanlar kilo alınsa dahi eskisi gibi olmaz, ancak alınan fazla kaloriler vücudun diğer alanlarında birikecektir. Bu nedenle, ameliyat sonrası süreçte diyet ve düzenli egzersizlerle kilonun normal sınırlarda tutulması önemlidir.
Liposuction Ameliyatını Kim Yapar?
Uzmanlık eğitiminde liposuction eğitiminin verildiği tek branş Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalıdır. Konunun uzmanı olmayan kişilerce ve hastane ortamı dışında yapılan uygulamalarda çok ciddi komplikasyonlarla karşılaşıldığı unutulmamalıdır.
Liposuction Yağ Aldırma Ameliyat Fiyatları 2023 İstanbul
Liposakşın ameliyat fiyatları uygulama yapılacak bölge sayısına, uygulamanın yapılacağı hastaneye, uygulanacak tekniğe ve doktora göre değişiklik gösterir. Size özel güncel ameliyat fiyatını ofisimizle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Kaynakça
Sıkça Sorulan Sorular
Liposuction İle Kilo Verilir Mi?
Ameliyat Sonrası Ağrı Olur Mu?
Ameliyat Kalıcı Mıdır?
Kilo Vermek İle Liposuction’ın Farkları Nelerdir?
Bu nedenle, tekrar kilo alınma durumunda hücreler tekrar hacimlerini yağ depolayarak artırırlar ve söz konusu bölge eski halini alır. Oysa, liposuction yönteminde yağ hücrelerinin bir kısmı vakum yardımı ile vücut dışına alınır. Bu dışarı alınan yağ hücrelerinin yerine yeni yağ hücre üretimi olmaz, başka bir deyişle sorunlu bölgedeki yağ hücrelerinin sayısı kalıcı olarak azaltılmış olur.
Bu nedenle, tekrar kilo alımında daha az yağ hücresi yağ depolayacaktır, fazla yağlar vücudun diğer alanlarına dağılacaktır. Kısacası, kilo verme sonrasında elde edilen görüntü geçici olabilirken yani kilo alındığında eski haline dönerken, liposuction sonrasındaki görüntü kalıcıdır, kilo alınsa dahi eski haline dönmez.
Liposuction’da Yaş Sınırı Var Mıdır?
Cildi aşırı gevşek kişilerde yapılacak liposuction işlemi sonrası cilt beklenen büzülmeyi ve sıkılaşmayı göstermediği taktirde cilt daha da katlantılı hale gelecek ve beklenen estetik düzelme gerçekleşmeyecektir. Bir kişinin liposuction için uygun aday olup olmadığı muayenehanede yapılan kapsamlı değerlendirme sonrası belirlenmektedir.
Liposuction Sonrası İşime Ne Zaman Dönebilirim?
Ameliyat Sonrası Herhangi Bir Yara İzi Oluşur Mu?
Gıdı Liposuction Nedir?
Gıdı Liposuction Kimler İçin Uygundur?
Yağ Aldırma Zor Mu?
Liposakşın İle Kaç Kilo Yağ Alınır?
Liposuction Öldürür Mü?
Merhaba benim göbek ve mide bölgesinde sorunum var fiyat alabilirmiyim.
Ayla Hanım Merhaba, e-posta adresiniz üzerinden dönüş yapılmıştır, kontrolünü sağlayabilirsiniz. Saygılarımla
göbeğim deki yağları aldırmak istiyorum. Ortalama bir fiyat verebilir misiniz.
Yağ aldırma fiyati nedir
BEYLER SADECE KARIN BÖLGEMDE YAĞ VAR ALDIRMAK İSTİYORUM YAŞIM 78 RİSKİ VAR MI ÜÇRET NE KADAR
Merhaba,
E-posta adresinize 24 saat içerisinde bilgilendirme yapılacaktır.
Saygılarımla