fbpx
Plastik Cerrahi

Silikon Meme Protezi Değiştirme (Yenileme) Ameliyatı Nedir?

Silikon meme protezi değiştirme veya yenileme ameliyatı daha önce “silikon implant ile meme büyütme ameliyatı” olmuş bir kişide mevcut silikon meme protezinin çıkartılıp yerine yeni bir silikon protezin konduğu bir estetik cerrahi operasyonudur.

Silikon meme protezi değiştirme yenileme ameliyatı, tamamen hastanın estetik tercihleri nedeniyle, bir zorunluluk olmadığı halde yapılabildiği gibi bazı tıbbi ve estetik komplikasyonlar nedeniyle bir zorunluluk olarak da yapılmaktadır.

Yeni konulan silikon implantın şekline, yüzey özelliğine ve büyüklüğüne karar verilirken silikon değiştirme nedenine göre birçok faktör göz önüne alınır.

A.B.D. Gıda ve İlaç Dairesinin 2011 yılındaki bir raporuna göre silikon implant ile meme büyütme ameliyatı olan her 5 kadından 1 tanesi ameliyatı izleyen ilk 10 yıl içerisinde değişik nedenlerle meme protezi değiştirme yenileme ameliyatı olmaktadır.

Silikon Meme Protezi Değiştirme (Yenileme) Nedenleri Nelerdir?

  • Mevcut olandan daha büyük veya daha küçük boyutlarda bir protez istemek.
  • Mevcut olandan daha farklı şekilde bir protez istemek (damla model yerine yuvarlak model gibi).
  • Mevcut olandan daha farklı yüzey özelliğinde bir protez istemek (pürtüklü yüzeyli bir protez yerine düz yüzeyli bir protez gibi).
  • Uzun yıllar önce konmuş bir protezi bir yakınması olmadığı halde yeni model bir silikon protez ile değiştirmek.
  • Meme dikleştirme ameliyatı yapılırken implantları da yenilemek.
  • Silikon protezin yırtılması (silikon rüptürü).
  • Silikon protez etrafında kapsül kontraktürü gelişmesi.
  • Silikon Protezin göğüs ön duvarında kayması, yer değiştirmesi (protez aşırı büyükse ve küçüğü ile değiştirmek gerekiyorsa).
  • Memede dalgalanma (rippling) gelişmesi (İmplantın boyutunda veya yüzey özelliklerinde bir değişiklik gerekiyorsa).

Silikon implant ile göğüs büyütme ameliyatı sonrasında elde edilen göğüs şekli ömür boyu kalıcı değildir. Geçen yıllar içerisinde yer çekimi etkisi, gebelik ve kilo alıp-verme gibi faktörler nedeniyle göğüslerde şekil değişiklikleri olacaktır.

Dahası, kadınların göğüs estetik anlayışlarında yıllar içerisinde bir değişim olabilir ve olduğundan daha büyük veya küçük boyutta bir göğüs isteyebilirler.

Silikon implantlarda herhangi bir sorun yokken implantın üzerini örten meme dokusunda sarkma ve gevşemeler gelişebilir ve bir meme dikleştirme toparlama ameliyatına gereksinim duyulabilir. Bu ameliyat esnasında silikon implantlar yerinde bırakılabilir veya yenileri ile değiştirilebilir.

Eğer ilk ameliyatın üzerinden 5-10 yıl geçmiş ise ve/veya farklı şekil, büyüklük veya yüzey özelliğinde yeni bir silikon implant isteniyorsa meme dikleştirme ameliyatı esnasında implantlar da değiştirilir.

Silikon meme protezinin mutlaka değiştirilmesi gereken durumların başında ise silikon protezin yırtılması (protez rüptürü) veya başka bir deyişle “silikonun patlaması” gelir.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan silikon implantların dış kısmında bir silikon veya poliüretan kılıf, bu kılıfın içerisinde ise jel kıvamında medikal silikon bulunur.

Üretim hatası olarak, yıllar içerisinde kılıftaki yıpranmaya bağlı olarak, cerrahi bir hata olarak, implantın maruz kaldığı bir travmaya bağlı olarak veya başka bir nedenle silikon protezlerde yırtılma ve içeriğinin implant çevresine sızması söz konusu olabilir.

Bu durumda yırtık implant ve içeriği bir ameliyatla çıkartılır, implantın bulunduğu cep ve varsa kapsül kontraktürü temizlenir ve aynı cebe veya yeni oluşturulan başka bir cebe yeni bir implant konur. Bu işleme ise silikon meme protezi değiştirme veya yenileme ameliyatı denir.

Silikonlu Memede Sorun Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Memelerde;

  • Ağrı
  • Sertlik
  • Şekil değişikliği
  • Şişlik
  • Protezin eskisi gibi yumuşak ve hareketli olmaması
  • İki göğüs arasında asimetri gelişmesi
  • Meme derisinde kızarıklık ve hassasiyet
  • Karıncalanma veya yanma hissi
  • Meme ucu veya derisinde hissizlik veya duyu değişikliği
  • Elle dokunulduğunda daha önce olmayan bir kitle hissedilmesi
  • Koltuk altında kitle ele gelmesi
  • Protezin göğüs ön duvarında yer değiştirmesi
  • Meme derisinde dalgalı bir görüntü oluşması gibi yakınmalar, bulgular ve belirtiler varsa olası komplikasyonların araştırılması için doktorunuza başvurmalısınız.

Olası komplikasyonlardan en önemlisi silikon protez etrafında gelişen “Büyük Hücreli Lenfoma” hastalığıdır. Bu durum çok nadir görülmekle birlikte zamanında teşhis ve tedavisi yapılmadığında ölümcül olabilmektedir.

Bazen yukarıda bahsedilen yakınmalar veya belirtiler olmadan da bir sorun gelişebilir. Bu nedenle silikon implant ile meme büyütme ameliyatı olmuş her kişi hem periyodik olarak kendini muayene etmeli hem de hiçbir yakınması olmasa dahi rutin meme muayenesine gitmeli ve en az 2 yılda bir meme MR’ ı ile kontrol edilmelidir.

Silikon Meme Protezi Yırtılması ( Silikon Patlaması) Nasıl Anlaşılır?

Silikon implant ile meme büyütme ameliyatı geçirmiş bir kişide implantın dış kılıfının herhangi bir nedenle yırtılması durumunda çoğu zaman hasta durumu fark etmez çünkü belirgin bir yakınmaya yol açmaz. Bu duruma “sessiz yırtılma (silent rupture)” denir.

Silikon Meme Protezi Değiştirme Ameliyatı

Bazen de implant içerisindeki silikon jelin implant dışına çıkmasına yani silikon patlamasına bağlı bazı belirtiler ve yakınmalar gözlenir. Bunların başında;

  • Meme şeklinde ve boyutunda değişiklik ve asimetri
  • İmplant çevresinde kapsül kontraktürü gelişmesi ve buna bağlı memede ağrı, hassasiyet, sertlik, şekil bozukluğu ve asimetri gelişmesi
  • Memede ele gelen kitle hissedilmesi gelir.
  • Memede ağrı gelir.

Yukarıdaki belirti ve bulguları olan hastanın doktoruna başvurması sonucu bazı tetkikler ile silikon implantta bir yırtık bir patlama olup olmadığı araştırılır. Yırtık varsa silikon meme protezi değiştirme operasyonu ile sorun giderilir.

Silikon Meme Protezinin Yırtılması (Silikon Patlaması) Nasıl Teşhis Edilir?

Silikon implant ile meme büyütme ameliyatından 3 yıl sonra herhangi bir yakınması olmasa dahi hastaların rutin bir meme MR’ ı çektirmeleri ve daha sonra da her 2 yılda bir bu tetkiki tekrarlamaları önerilmektedir.

Meme MR’ı ile hem meme dokusu hem silikon implant hem de implant çevresindeki kapsül dokusu olası geç dönem komplikasyonları bakımından değerlendirilir. Bu şekilde henüz bir klinik belirti vermemiş sessiz silikon protez yırtılması veya kapsül dokusunda büyük hücreli anaplastik lenfoma gibi sorunlar erken dönemde teşhis edilmiş olur.

Yukarıda bahsedilen belirti ve bulgular olduğunda plastik cerrahi uzmanı fizik muayene yapar ve ek olarak meme MR’ ı veya ultrasonografi gibi tetkikler isteyerek durumu netleştirir. Bir silikon patlaması durumu tespit edilirse silikon meme protezi değiştirme ameliyatı ile sorun çözülür.

Silikon Meme Protezi Yırtılması Tehlikeli Mi?

Silikon meme protezinin dış kılıfının yırtılarak içerisindeki silikon jelin dışarı çıkması bazı yakınmalara neden olabilir ancak implant yırtılması meme kanseri, üreme sistemi ile ilgili hastalıklara veya romatoid artrit gibi bağ dokusu hastalıklarına yol açmaz.

Silikon meme protezi değiştirme ameliyatı ile patlamış yırtılmış protez çıkartılır, bulunduğu cep temizlenir, varsa kapsül kontraktür dokusu çıkartılır ve yeni bir silikon implant konularak sorun giderilir.

Silikon Protez Patlarsa Ne Olur?

Silikon meme implantı herhangi bir nedenle patlarsa yani dış kılıfı yırtılırsa içerisindeki silikon jel dışarı çıkar. Bazen yıllarca hiçbir şikâyete yol açmadan kalabilir.

Bazen de dışarı sızan silikon etrafını çevreleyen kapsül dokusuna veya onu da geçip meme dokusuna doğru hareket edebilir ve bazı yabancı cisim reaksiyonlarına yol açar.

 

Vücudun bağışıklık sistemi uyarılır ve kapsül kontraktürü, kalsifikasyon, memede şekil bozukluğu, asimetri, ağrı vb. yukarıda bahsedilen sorunlara yol açar. Bu nedenle patlamış olan implant “silikon meme protezi değiştirme ameliyatı” ile çıkartılmalı ve yerine yenisi konmalıdır.

Silikon Meme Protezi Yırtılması Acil Tedavi Edilmeli Mi?

Silikon implant yırtılması saatler veya günler içerisinde çok acil tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Ancak uygun bir zamanda bir “meme protezi yenileme (değiştirme)” ameliyatı ile yırtık implantın yenisi ile değiştirilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

Silikon Meme Protez Değişimi Nasıl Yapılır?

Ameliyathane koşullarında ve çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Eğer meme dikleştirme toparlama gibi ek bir cerrahi işlem düşünülmüyorsa bir önceki meme büyütme ameliyatından kalan ameliyat izi kullanılır. Eski izden yapılan kesi ile protezin olduğu cebe ulaşılır, implant çıkartılır.

Bir protez yırtılması söz konusu ise cep çok iyi temizlenir. İmplantın bulunduğu cepte kapsül kontraktürü varsa kapsül dokusu kısmen veya tamamen çıkartılır. Bazen mevcut cep yeniden şekillendirilir bazen de tamamen yeni bir cep hazırlanır. Son olarak planlanan büyüklük, şekil ve yüzey özelliğindeki yeni silikon protezler yerleştirilir.

Eğer silikon implant değişimi ile birlikte meme dikleştirme veya meme küçültme işlemi de yapılacak ise meme derisinde uygulanacak cerrahi tekniği göre yeni kesiler yapılarak protez değişimi gerçekleştirilir.

Silikon meme protezi değiştirme ameliyatının süresi ve zorluk derecesi protez değişiminin neden yapıldığı ile doğru orantılıdır. Sadece bir derece daha büyük implant konma işlemi hızlı ve kolay olabilirken, silikon rüptürü ve kapsül kontraktürü gibi daha karmaşık durumlarda kapsül dokusunun temizlenmesi veya yeni cep hazırlanması gibi işlemler ameliyat süresini ve zorluk derecesini artırabilmektedir.

Meme Protezi Çevresinde Kapsül Kontraktürü Gelişmesi

Silikon implantların en sık değiştirilme nedenlerinden bir tanesi de implant çevresinde aşırı kapsül dokusu gelişmesidir. Bu sert doku meme de ağrı, sertlik, şekil bozukluğu ve asimetri yakınmalarına yol açar.

Çoğu zaman silikon protezin yerleştirildiği cep ve implantların değişimi gerekir. Bu konuda daha detaylı bilgiyi “silikon implant çevresinde kapsül kontraktürü” başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.

Silikon Protez Kayması

Silikon meme protezi değiştirme ameliyatı gerektiren durumlardan bir tanesi de silikon protez kayması sorunudur.  Silikon protez kayması, meme protezinin göğüs ön duvarında olması gerektiği yerden başka bir yöne yer değiştirmesi kayması durumudur.

Özellikle çok büyük boyutlarda konmuş olan bir implantın aşağıya ve dışarıya doğru kayması sık görülür. Bu durumda büyük implant çıkartılır, cep onarılır ve daha normal boyutlarda yeni bir implant konur. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi “memede silikon protez kayması” başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.

Silikonlu Memede Dalgalanma Sorunu

Meme büyütme ameliyatı olmuş bir göğüste dışarıdan bakıldığında dalgalı bir görünüm oluşması değişik nedenlerle olabilmektedir. Tedavisinde bazen meme protezinin değiştirilmesi gerekebilir. Bu konuda daha detaylı bilgiyi “silikonlu memede dalgalanma “rippling” sorunu” başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.

Silikon Meme Protezi Değiştirme Ameliyatı Zorunlu Mudur?

Herhangi bir yakınmanız yoksa ve rutin meme MR kontrollerinde bir sorun saptanmamış ise silikon meme protezi değiştirme ameliyatı olmanız zorunlu değildir.

Silikonlar Ömür Boyu Kalır Mı?

 Silikon meme protezi üretiminde gelişen teknolojilerle birlikte protezlerin dayanıklılığı daha da artmıştır. Herhangi bir tıbbi veya estetik gereklilik olmadığı taktirde protezler ömür boyu kalabilmektedir. Birçok üretici firma ömür boyu garanti vermekte ve protezde yıpranmaya bağlı bir yırtık olursa yenisini ücretsiz vermektedir.

Silikonlar Kaç Yılda Bir Değiştirilir?

Silikon protezlerin mutlaka değiştirilmesi gereken özel bir süre yoktur. Herhangi bir komplikasyon gözlenmediği sürece silikonlar ömür boyu değiştirilmeden kalabilir.

Silikon Protezler Eskir Mi?

Silikon implantların dış kılıfı zamanla bir miktar yıpranmaya maruz kalır. Son yıllarda üretilen protezlerin kılıfları daha dayanıklıdır ve bu yıpranma çoğu zaman bir sorun oluşturmaz.

Kilo Değişiklikleri Silikon Protezleri Nasıl Etkiler?

Aşırı kilo alma veya kilo verme gibi vücut ağırlığındaki değişiklikler silikon protezi doğrudan etkilemez ancak protezin üzerindeki meme dokusunu ve memenin estetik görünümünü etkiler. Kilo alma durumlarında meme boyutları daha da artar. Kilo verme durumlarında ise protezin üzerine örten doku inceleceği için implantın dışarıdan fark edilme riski artar.

Dahası, sık sık kilo alıp veren kişilerde meme derisini ve meme dokusunu yerinde tutan bağlar daha fazla gevşer ve sarkma gözlenir. Yıllar içerisinde yer çekimi ve implant ağırlığı ile zaten bir miktar sarkma olan göğüslerde bu sarkma daha fazla olur ve bir “meme dikleştirme”, toparlama ameliyatına gereksinim duyulur.

Silikon Protezler Ne Zaman Çıkarılır?

Eğer protezlerinizle ilgili herhangi bir estetik veya tıbbi sorun yaşamıyorsanız silikon meme protezleriniz ömür boyu kalabilir, belirli bir süre sonunda çıkarılması şart değildir.

Sessiz Silikon Protez Yırtılması Nedir?

Silikon protezin dış kılıfının yırtılmasına rağmen hastada herhangi bir bulgu veya belirti vermemesi durumudur. İmplantın yırtık olduğu ancak meme MR’ ı, meme ultrasonografisi veya mamografi gibi rutin tetkikler yapıldığında tesadüfen saptanır.

Silikon meme protezi ile meme büyütme ameliyatı hakkında daha fazla bilgi ve sık sorulan soruların yanıtına sitemizin “Meme Büyütme Ameliyatı” başlıklı sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Silikon Meme Protezi Değiştirme Yenileme Ameliyat Fiyatları 2024

Silikon protez değiştirme yenileme ameliyat fiyatı standart değildir. Sadece eski protezler yenisi ile mi değiştirilecek yoksa meme dikleştirme veya kapsül çıkarma gibi ek cerrahi işlemler de gerekecek mi konusu ameliyat fiyatını doğrudan etkilemektedir.

Silikon meme protezi değiştirme ameliyata neden olan sorunun karmaşıklık derecesi yanı sıra kullanılacak olan silikon implantların tipi ve markası da ameliyat ücretlerine etki etmektedir. Size silikon meme protezi değiştirme ameliyatı gerekip gerekmediğini, gerekiyorsa nasıl bir cerrahi işlem yapılacağını ve güncel ameliyat fiyatını ofisimizle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Kaynakça

  1. Risks and Complications of Breast Implants
  2. Silicone breast implant rupture: a review

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu