fbpx
Estetik Ameliyatlar

Estetik Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Estetik ameliyat sonrası dönem de en az ameliyat öncesi ve ameliyat süreci kadar önemlidir. Öncelikle genel sağlık durumunu ilgilendiren olası komplikasyonların olmaması ve oluşan bir komplikasyonun zamanında fark edilip tedavi edilebilmesi için çok bilinçli hareket etmek gerekir. Bu aşamada doktorunuzun önerilerine ciddiyetle uymak ve onunla iletişimde bulunmak yaşamsal önem taşır.

  • Bazı hastaların ameliyat sonrasında doktorunun önerilerine yeterli özeni göstermediği ve farklı nedenlerle sınırları zorladığı ve buna bağlı komplikasyonlar geliştiği sıklıkla gözlemlenebilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde kişi kendini çok iyi hissetse, herhangi bir ağrı duymasa dahi önerilere harfiyen uymalıdır.
  • Hastaneden taburcu edildikten itibaren öncelikle Koronavirüs (Covid-19) hastalığı bulaş riskine karşı önlemlere titizlikle riayet edilmelidir. Bulaş riskini azaltmak adına, kalacağınız mekâna ulaşımda toplu taşıma araçları yerine özel araç tercih etmelisiniz.
  • Ameliyat sonrası dönemde siz ve size refakat eden kişi en az 7 gün süre ile sosyal izolasyon yapmalı ve ziyaretçi kabul etmemelidir.
  • Koronavirüs hastalığı belirtileri ve ameliyata ait olası komplikasyonların belirtileri bakımından duyarlı olmalı ve herhangi bir anormal durumda zaman kaybetmeden doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
  • Ameliyat sonrası hafif halsizlik, ateş, ağrı ve şişlik olabilmektedir. Panik yapılmamalı sakin kalınmalıdır.

ÖNCELİKLE:

  • 38.5 C’nin üzerinde ateş
  • Solunum güçlüğü
  • Öksürük
  • Ameliyat alanında şiddetli ağrı
  • Yaygın kas ağrıları
  • Ameliyat alanından fazla miktarda açık kırmızı taze kan gelmesi
  • Ameliyat bölgesinde aşırı şişlik ve kızarıklık gelişmesi
  • Aşırı halsizlik hali
  • Bilinç durumunda bulanıklık ve aşırı uyku hali,

veya yolunda gitmediğiniz bir şeyler hissediyor iseniz günün hangi saati olursa olsun derhal ameliyatı yapan doktor bilgilendirilmelidir. Herhangi bir nedenle doktora ulaşılamıyor ise ameliyatın yapıldığı veya en yakın hastanenin acil servisine başvurulmalıdır.

Estetik Ameliyat Sonrası Süreçte Nelere Dikkat Edilmeli?

Refakatçı :

Hastaneden taburcu edildikten sonra kalacağınız yerde sizinle 24 saat ilgilenecek, size maddi ve manevi destek olacak bir refakatçınızın olması çok önemlidir. Özellikle ameliyat sonrası ilk bir hafta komplikasyonların gelişebileceği kritik bir dönemdir ve bu dönemde günlük ihtiyaçlarınızı kendi kendinize karşılamaya çalışmamalısınız. Aşırı hareket, oturup kalkma, öne eğilme, ıkınma, kolları kullanma gibi bir çok aktivite ameliyat sonrası kanama gibi bir çok komplikasyona zemin hazırlayabilmektedir. Diğer taraftan her hangi bir acil durum söz konusu olduğunda sizin yardımınıza koşacak ve doktorunuzla iletişime geçecek bir refakatçı organize etmeden ameliyat olmamanızı önemle vurgulamak isterim.

Pozisyon:

Genel olarak ameliyat edilen bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır. Böylelikle ilgili bölgedeki toplardamar basıncı düşeceği için daha az kanama, şişlik ve morluk oluşacaktır.

Solunum egzersizleri:

Ağrı vb. değişik nedenlerle yeterince derin solunum yapılamaz ise hava yollarında tıkaç oluşumu (atelektazi) ve buna bağlı akciğer enfeksiyonu gelişimi riski söz konusudur. Bu nedenle saat başı en az 3-5 kez tüm akciğeri genişletecek derin nefesler almak gereklidir. Yeterince sıvı alımı bronşlarda tıkaç oluşumunu azaltacaktır.

Hareket kısıtlaması:

Ameliyat bölgesini ilgilendiren kısımlar gereğinden fazla kullanılmamalıdır. Örneğin meme ameliyatı sonrası kol hareketleri bir süre kısıtlanmalıdır. Tuvalette fazlaca ıkınma, ağır kaldırma, ev işleri yapma, çocuk taşıma, araç kullanma gibi zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Aktif spor yapılmamalıdır.

Ev içerisindeki kısa yürüyüşler bacaklardaki kan dolaşımı için yararlı olabilmektedir. Yatarken de uyku haricinde her saat başı ayak bilekleri ve dizler hareket ettirilerek bacaklardaki kan dolaşımına destek verilmelidir.

Beslenme:

Ameliyat süreci boyunca kullanılan ilaçların vücuttan rahat atılabilmesi, bacaklarda pıhtı oluşumu riskinin azaltılması, dokuların yeterince dolaşımının sağlanabilmesinde yeterli sıvı alımı önemlidir. Sık tuvalete gitmemek için sıvı alımını kısmak en sık yapılan hatalardandır.

Bu süreçte alkolden uzak durulmalı, kanamayı artırabilecek aspirin vb. ilaçlar alınmamalıdır. Ameliyat sonrası dönemde kilo vermeye yönelik çok sıkı diyetler yapılmamalı, dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, proteinden zengin beslenilmelidir.

İlaç Kullanımı:

Doktorunuzun önerdiği ilaçlar önerildiği şekilde kullanılmalı, dozlarda keyfi değişikliklere gidilmemelidir. İlaç kullanımına bağlı herhangi bir beklenmedik etki gözlendiğinde doktora bilgi verilmelidir.

Dren Bakımı:

Ameliyatınızda dren kullanılmış ve drenlerinizle taburcu edilmiş iseniz, drenleri doktorunuzun tarif ettiği şekilde takip etmeli ve istenilen zamanda boşaltarak gelen sıvı miktarını ölçmelisiniz. Drenler çalışmadığında ameliyat alanında biriken sıvılar komplikasyon riskini artırabilmektedir. Drenlerin fotoğrafını çekmek ve içerisindeki sıvıyı ölçekli kaplarla ölçmek son derece pratik bir uygulamadır. Doktorunuzun belirttiği zaman dilimlerinde bu ölçümü yapabilir ve kendisini bilgilendirebilirsiniz.  Negatif basınçla vakum yapan drenler varsa drenin istenilen negatif basıncı uyguladığı takip edilmelidir. Dren vakum yapmıyorsa havası bir miktar alınarak tekrar kurulmalıdır. Oluşturulacak olan vakum derecesi doktorunuzun tarif edildiği şekilde olmalıdır.

Eğer drenlerden beklenilenin üzerinde kırmızı renkte, çok miktarda taze kan geliyorsa, ameliyat alanlarında şişme ve ağrı gelişmeye başlamış ise vakit geçirmeden ameliyatı yapan cerraha bilgi verilmelidir. Ameliyat alanında beklenmedik bir kanama oluyor olabilir. Bazen drenden fazla kan gelmemesine rağmen ameliyat alanında bir kanama ve kan toplanması (hematom) oluşabilir; bu nedenle drenlerden fazla bir kan gelmese dahi ameliyat alanında hızla gelişen bir şişlik ve sıradışı bir ağrı oluyorsa doktora haber verilmelidir.

Sigara:

Damarlarda spazma, daralmaya yol açması nedeniyle kan dolaşımının çok önemli olduğu estetik ameliyatlarda sigara doku iyileşmesini son derece olumsuz etkilemektedir ve bu nedenle içilmemelidir.

Ruhsal değişiklikler:

Ameliyat sonrası ilk günlerde geçici olarak ruhsal bir çöküntü yaşamak, ameliyatın başarısı hakkında kaygılar duymak çok normaldir. Bu dönemde çoğu zaman bandajlar, sargılar, ödem vb. nedenlerle hedeflenen sonuç henüz ortaya çıkmamıştır.

Diğer taraftan görünümde belirgin değişime yol açan estetik ameliyatlar sonrasında ameliyat son derece başarılı olsa dahi yeni görünüme uyum sağlamak ve bu görünümü içselleştirmek zaman almaktadır.

Pandemi Önlemleri:

Ameliyat öncesinde olduğu gibi ameliyat sonrası dönemde de Covid-19 bulaş riskini en aza indirmek için gerekli önlemleri almalısınız. Genel anestezi altında yapılan ameliyatların bağışıklık sisteminde geçici bir baskılanmaya yol açabildiği de göz önüne alındığında; ameliyat sonrasında da en az 1 hafta sosyal izolasyon kurallarına siz ve refakatçınız çok dikkat etmelidir. Bu dönemde ziyaretçi kabul edilmemeli, zorunlu hallerde usulüne uygun maske kullanılmalı ve odalar sık sık havalandırılmalıdır.

Eğer Estetik Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı okumadıysanız: https://www.cengizacikel.com/estetik-ameliyat-oncesi/

Kaynakça

  1. Evidence-Based Strategies to Reduce Postoperative Complications in Plastic Surgery

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba.bugün meme toparlama ve dikllestirme ameliyatı oldum.ben ne zamana kadar sırt uzeri uyuyacağım.sağ ve ya sola dönük ne zaman uyuyacağım.ve sirtimda iki kürek arasi agri oluştu…bu normalmi

    1. merhaba 20-09-2017 tarihinde meme toparlama ve dikleştirme amelıyatı oldum. tam 1 ay oldu ara sıra agrılarım oluyor dikişlerimin cogu kayboldu diyebilirim sırt üstü yatıyorum cok nadir hafif saga ve sola dönüşler yapıyorum ama birşey olacak korkusundan sırt üstü devam ediyorum.normal rutin hayatıma döndüm gibi cok dikkat edemiyorum.bazı sorularım var yardımcı olursanız cok sevınırım

      ıkı gogsumun duruşu farklı yanı sol taraf daha asagıya inmiş sekılde sag taraf daha dik.siz böyle bir durum yasamısmıydınız dokktorum seklı ıcın cok erken oldugunu ödemin gitmediğini 1 ay sonra şekli içiin net bir sonuc yakalayacagımızdan bahsetti.bunun dışında spor a geri döndüm fakat sadece kosu bandı eliptik bisiklet cevırme baska hiçbirşey yapmıyorum ust tarafımı oynatacak zarar verecek bır durum yok.
      bir diğer sorum da amelıyattan sonrası için gögüs şeklinizde değişiklik gözlemlediniz mi zamanla gögüs asagıya kendını salar mı

      şimdiden cok teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu