fbpx
Plastik Cerrahi

Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı estetiği, yani blefaroplasti, üst ve alt göz kapaklarında sarkma, torbalanma ve kırışıklık gibi estetik ve işlevsel sorunları gidermek için yapılan cerrahi bir girişimdir.

Göz kapakları ve göz çevresinin estetik görünümü, yüz estetiği ve ifadesini doğrudan etkiler. Göz kapaklarında yaşlanma, kalıtımsal faktörler, ince cilt yapısı, güneşe maruz kalma, sigara ve alkol kullanımı, düzensiz uyku, stresli yaşam ve tuz tüketimi gibi faktörler sarkmaya neden olabilir​​.

Ameliyat, steril ameliyathane koşullarında ve lokal veya genel anestezi altında yapılır. Üst ve alt göz kapaklarındaki sorunlara bağlı olarak farklı cerrahi teknikler kullanılabilir.

Üst göz kapağı estetiği, sadece estetik amaçlar için değil, aynı zamanda görme fonksiyonunu iyileştirmek için de yapılabilir. Alt göz kapağı estetiğinde ise sadece sarkma ve torbalanmayı düzeltmekle kalmayıp, göz çevresindeki elmacık kemiklerindeki çukurlukları doldurmak gibi ek işlemler gerekebilir​​.

Ameliyat öncesi ve sonrasında, kan sulandırıcı ilaçların ve belirli gıdaların tüketimine dikkat edilmesi, ayrıca genel sağlık durumu ve olası komplikasyonlarla ilgili doktor önerilerine uyulması önemlidir​​.

Ameliyatın risk ve komplikasyonları arasında kanama, enfeksiyon, göz kuruluğu, yara açılması, kesi izlerinin kötü iyileşmesi ve tatmin edici olmayan estetik sonuçlar bulunabilir​​.

Bazı durumlarda, göz kapağı estetiğine ek olarak, göz çevresindeki ince kırışıklıkların ve lekelerin giderilmesi, kaş kaldırma veya alın germe gibi işlemler de gerekebilir​​.

Göz Kapağı Estetiği – Blefaroplasti Ameliyatı Nedir?

Göz kapağı estetiği, başka bir deyişle blefaroplasti ameliyatı üst ve alt göz kapaklarında torbalanma, sarkma ve kırışıklık şeklinde ortaya çıkan estetik ve işlevsel sorunların giderilmesine yönelik yapılan bir cerrahi girişimdir. Ameliyathane koşullarında Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları tarafından lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Göz kapakları ve göz çevresinin estetik görünümü yüz estetiğini ve yüz ifadesini doğrudan etkiler. Sarkmış ve torbalanmış göz kapakları ve çevresindeki kırışıklıklar kişiye yorgun ve yaşlı bir görünüm verirken, “yorgun görünüyorsun”, “hasta mısın?” veya “dün gece geç mi yattın?” şeklindeki yorum ve sorularla muhatap olmasına neden olur.

İş ve sosyal yaşamın değişen koşullarına bağlı olarak insanların dinlenmiş, dinamik ve enerjik görünme istekleri her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak “göz kapağı estetiği” yani “blefaroplasti” ameliyatı da daha fazla yapılmaktadır.

Cengiz Açıkel Fancybox

Göz Kapaklarındaki Sarkma ve Torbalanma Nedenleri?

Göz kapağı estetiği ameliyatı ile giderilebilen göz kapaklarındaki sarkma ve torbalanmaların başlıca nedenleri;

  • Yaşlanma: En temel nedendir. Ancak belirtiler kimilerinde daha erken yaşta kimilerinde daha geç yaşta ortaya çıkar. Bunu etkileyen birçok faktör söz konusudur.
  • Kalıtımsal ve yapısal nedenler: Göz kapaklarında, özellikle alt göz kapaklarında, çok genç yaşlarda dahi estetik ameliyata gerek duyulacak derecede sarkma ve torbalanmalar olabilir.
  • İnce cilt yapısı
  • Aşırı güneşe maruz kalma
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Düzensiz ve az uyku
  • Stresli yaşam
  • Uyku pozisyonu (yastıksız veya yüzüstü yatma)
  • Aşırı tuz tüketimi
  • Hastalıklar
  • Alerjiler

Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesi yapılan muayenede göz kapaklarındaki sorunlar ortaya konur. Yakınması olan kişinin ameliyata uygun olup olmadığı değerlendirilir. Göz kapaklarındaki sorunlar yanı sıra elmacık kemikleri, alın ve şakak gibi komşu yapılarda eşlik eden ek estetik sorunlar olup olmadığı değerlendirilir ve bir tedavi planı çıkartılır.

Ameliyat öncesi dönemde hem Covid-19 hastalığı hem de olası komplikasyon riskini azaltmaya yönelik bazı önlemler alınmaya başlanır. Ameliyattan 1-2 gün önce yapılan tetkiklerde bir sorun gözlenmez ise ameliyat gerçekleştirilir.

Ameliyat öncesinde üst ve alt göz kapaklarında yapılacak kesilerin yerleri işaretlenir. Ameliyat steril ameliyathane koşullarında damardan sakinleştirici ve lokal anestezi altında veya genel anestezi altında yapılır. Aynı seansta eşlik eden başka estetik sorunları gidermeye yönelik ek operasyonlar da yapılabilir.

Göz kapağı estetiği ameliyatı tek ve standart bir cerrahi teknik değildir. Göz kapaklarındaki sorunun derecesine göre farklı cerrahi teknikler kullanılır. Sorunun doğru tespit edilmesi, doğru cerrahi tekniğin belirlenmesi ve doğru şekilde uygulanması ciddi eğitim ve deneyim gerektirir.

Göz kapağı estetik ameliyatı yani blefaroplasti ameliyatı tedavi edilecek göz torbalarının sayısı ve deformasyonun derecesine göre 1-3 saat arasında sürer.

Göz Kapağı EstetiğiÜst Göz Kapağı Estetiği

  • Yukarıda belirtilen nedenlerle zaman içerisinde, üst göz kapağı derisinde ve hemen altındaki ince kas dokusunda gevşeklik, fazlalık ve katlantılar oluşmaya başlar. Çoğu zaman daha derinde yerleşmiş olan ve göz küresini şoklardan ve darbelerden koruma görevi gören yağ yastıkçıklarının ön uçları da öne doğru fıtıklaşarak deformasyonu daha da belirgin hale getirir.
  • Oluşan katlantı, üst göz kapağının kirpiklere komşu olan derisini (kadınların far sürdüğü kısım) kısmen veya tamamen kapatır.
  • Bu deformasyona alın ve kaşların aşağıya doğru yer değiştirmesi de katkıda bulunur. İleri olgularda ideal estetik sonuç için alın germe veya kaş kaldırma gibi ek işlemler gerekebilir.
  • Göz kapağı derisindeki sarkmanın çok fazla olduğu kişilerde göz kapaklarının açılma fonksiyonu zorlaşır, üst göz kapağını açık tutmak için kaşları sürekli yukarıda tutma ihtiyacı doğar ve bu da alın derisinde kırışıklıklara yol açabilir. Kaş kaldıran kasların kişi farkında olmasa dahi sürekli çalıştırılması baş ağrılarına yol açabilir.
  • Üst göz kapağı estetiği sadece estetik amaçlı değil aynı zamanda daha rahat görme fonksiyonu için de yapılır.

 Üst Göz Kapağı Estetik Ameliyatı – Üst Blefaroplasti

  • Damardan sakinleştirici ve lokal anestezi altında, steril ameliyathane koşullarında yapılır.
  • Ameliyat süresi deformasyonun derecesine ve uygulanacak cerrahi tekniğe göre değişmekle birlikte ortalama 1 saat sürer.
  • Aynı seansta aynı kesiden kaş dış kısmına asma işlemi de uygulanabilir.
  • Üst blefaroplasti tek başına yapılabildiği gibi yüz germe gibi diğer estetik ameliyatlarla kombine edilerek de yapılabilir.
  • Ameliyat öncesinde işaretlenmiş olan fazla deri ve kas şerit şeklinde çıkartılır. Gerekiyorsa öne doğru fıtıklaşmış olan yağ yastıkçıkları tıraşlanır.
  • Ameliyat bitiminde içeride kalacak şekilde dikiş konur ve dikiş hattı ince bir bantla kapatılır, göz tamamen kapatılmaz, kısıtlı da olsa görmek mümkündür.
  • Ameliyattan 4-5 gün sonra bantlar çıkartılır ve banyo yapılabilir.
  • Ameliyat izi göz kapağının en çukur yerine gelecek şekilde planlandığı için dikkat çekmez.

 Alt Göz Kapağı Estetiği – Alt Blefaroplasti

  • Alt göz kapağı derisi ve hemen altındaki ince kas tabakası gevşer ve sarkma yapar. Daha derinde olan yağ yastıkçıkları da dışarıya doğru fıtıklaşarak “göz altı torbası” denilen deformasyona katkıda bulunur.
  • Alt göz kapağının hemen altına denk gelen elmacık kemiği bölgesindeki yumuşak dokuların da yapısal veya yaşlanma nedeniyle, olması gereken yerden daha aşağıya doğru yer değiştirmesi bu bölgede bir çukurluk oluşmasına ve göz altı torbasının daha da belirgin hale gelmesine yol açar. Bu nedenle, daha ideal sonuç almak için çoğu zaman alt göz kapağı estetik ameliyatında bu çukur alanı doldurmaya, eski görüntüsünü sağlamaya yönelik ek bir cerrahi işlem yapmak gerekir. Elmacık kemiğindeki deformasyonun derecesine göre, bu bölgeye yağ dolgusu, yağ yastıkçığı transferi veya orta yüz germe ameliyatı yapılabilir. Kendi pratiğimde tek başına alt blefaroplasti yapmadığımı söyleyebilirim; hafif olgularda yağ dolgusu, ileri olgularda mini yüz germe ameliyatı ile kombine etmekteyim.
  • Damardan sakinleştirici ve lokal anestezi altında yapılabildiği gibi diğer işlemlerle kombine edilerek ve genel anestezi altında da yapılabilmektedir.
  • Kirpiklerin aşağısından onlara paralel olarak uzanan ve duruma göre birkaç mm dışarıya doğru taşan bir kesi yapılır. Fazla cilt ve kas şerit şeklinde çıkartılır. Varsa fıtıklaşmış olan yağ yastıkçıkları tıraşlanır. Gevşemiş olan kas dokusu sıkılaştırılır. Göz kapağının çok gevşek olduğu olgularda ek sıkılaştırma işlemleri yapılır. Son aşamada iç ve dış dikişler atılır, bantlar uygulanır ve ameliyat sonlandırılır.
  • Göz kapağı derisinin gevşek olmadığı, sadece yağ torbası olan seçilmiş olgularda, göz kapağının iç tarafından yapılan kesi ile sadece yağ torbası çıkartılabilir.
  • Gözaltı torbası ameliyat süresi cerrahi işlemin boyutuna göre 1-2 saat sürer.
  • Ameliyat bitiminde göz kapakları ödem nedeniyle tam kapanmayabilir veya hafif dışa dönük görünebilir, bu durum günler içerisinde ödem geriledikçe düzelecektir.
  • Lokal anestezi altında yapılan ameliyatlar sonrasında hasta evine gidebilmektedir ancak benim kişisel tercihim tüm hastaların ameliyattan sonraki ilk geceyi hastanede geçirilmesi yönündedir. Böylelikle, yarı oturur pozisyonda yatmak, uygun şekilde soğuk uygulama yapmak, kan basıncının yakından takip edilmesi, gerekli antibiyotik, ağrı kesici ve sakinleştiricilerin etkili ve güvenli bir şekilde verilebilmesi ve olası bir sorunda hızla farkına varmak ve müdahale etmek çok daha kolay ve güvenli olacaktır.
  • Dış dikişler 3 gün sonra alınır, yerlerine destekleyici bant uygulaması yapılabilir.

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli

  • Kanın pıhtılaşmasını geciktiren yani kan sulandırıcı etkisi olan aspirin gibi ilaçlar, yeşil çay gibi bitkisel preparatlar, vitaminler ve bazı gıdalar ameliyat tarihinden en az 15 gün öncesinden itibaren tüketilmemelidir. Bu konuda çok daha detaylı bilgilendirme formu hastalarımıza ameliyata hazırlık sürecinde verilmektedir.
  • Hipertansiyonu olan hastalar mutlaka ilaçlarını düzenli almalı ve aldıkları ilaçların tansiyonlarını yeterince kontrol ettiğinden emin olmalıdırlar. Ameliyat sabahı dahil tansiyon ilaçlarını düzenli kullanmalıdırlar.
  • Göz ve görme ile ilgili başka hastalıklar varsa bir göz doktoru ile görüşerek öncelikle onlar tedavi edilmeli veya kontrol altına alınmış olmalıdır.
  • Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken önlemler için; https://www.cengizacikel.com/estetik-ameliyat-oncesi/ sayfamızı ziyaret ediniz.
  • Covid-19 Pandemisi nedeniyle ameliyat sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar için ise lütfen; https://www.cengizacikel.com/pandemide-estetik-ameliyati/ yazımızı okuyunuz.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası dönem de en az ameliyat öncesi ve ameliyat süreci kadar önemlidir. Öncelikle genel sağlık durumunu ilgilendiren olası komplikasyonların olmaması ve oluşan bir komplikasyonun zamanında fark edilip tedavi edilebilmesi için çok bilinçli hareket etmek gerekir.

Bu aşamada doktorunuzun önerilerine ciddiyetle uymak ve onunla iletişimde bulunmak yaşamsal önem taşır.

Bazı hastaların ameliyat sonrasında doktorunun önerilerine yeterli özeni göstermediği ve  farklı nedenlerle sınırları zorladığı ve buna bağlı komplikasyonlar geliştiği sıklıkla  gözlemlenebilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde kişi kendini çok iyi hissetse, herhangi bir ağrı duymasa dahi önerilere harfiyen uymalıdır. 

Ameliyat sonrası erken dönemde (2 hafta), görme kaybına dahi neden olabilecek göz içerisine kanama komplikasyonu riskini azaltmak için;

    • Yatakta yarı oturur pozisyonda yatılmalı, yüz bölgesine gelen basınç azaltılmalıdır. Mümkün olduğunda sırtüstü yatılmalı, tam yan yatılmamalıdır.
    • Ameliyatı takip eden özellikle ilk 2-3 gün alın bölgesine ve elmacık kemiklerine (gözlere doğrudan baskı uygulamadan) yarım saatte bir 10 dk soğuk uygulama ameliyat sonrası gelişen ağrı, şişlik, morluk ve kan sızıntısını azaltacaktır. Uyurken soğuk uygulamaya gerek yoktur.
    • Ikınma, ağır kaldırma, şiddetli öksürme, öne eğilme gibi basınç artırıcı hareketlerden kaçınılmalıdır
    • Kan basıncı yakından takip edilmeli ve yükselmesine izin verilmemelidir, tansiyon ilaçları düzenli kullanılmalıdır
    • Ameliyattan önce kesilmiş olan kan sulandırıcı ilaç ve besin destekleri 15 gün daha tüketilmemelidir
    • Tansiyonu yükselteceği için seks yapılmamalıdır
    • Kabız olmamaya dikkat edilmelidir
    • Alkol ve sigara tüketilmemelidir
    • Çok sıcak su ile banyo yapılmamalıdır
  • Ameliyat sonrasında ciddi bir ağrı olmaz, eğer gözlerde zonklayıcı tarzda ciddi bir ağrı ve görme sorunları hissediyorsanız, doktora haber verilmelidir.

İşe dönüş: Ameliyattan 1 hafta sonra işe dönülebilir ancak ödemlerin tamamen geçmesi 3-4 haftayı bulabilir.

Ameliyat alanlarında ilk 48 saat ödem ve bir miktar morluk olabilir, 3. Günden itibaren ödem azalmaya başlayacaktır.

Gözlük ve lens kullanımı: Ameliyat sonrası gözlük kullanabilirsiniz. Lens kullanımı için ödemlerin biraz daha geçmesini beklemelisiniz, bu süre ortalama 2 haftadır.

Göz kuruluğu: Özellikle üst göz kapağı ameliyatlarından sonra gözde kum taneleri gibi batma yanma şeklinde göz kuruluğuna bağlı şikayetler olabilir. Bu durum geçicidir, destek olarak suni göz yaşı damla veya jelleri kullanmak yararlıdır.

Güneşten korunma: Gözkapakları derisinde leke oluşumundan kaçınmak için güneşli havalarda güneş gözlüğü ve şapka kullanmak, kesi hatlarının üzerine 40-50 faktörlü güneş kremi sürmek faydalıdır. Aktif güneşlenmekten bir ay süre ile kaçınılmalıdır.

Sportif aktiviteler: Ameliyat sonrası 6 hafta boyunca gözkapakları olası travmalardan, çarpma ve darbelerden korunmalıdır. Çok zorlayıcı olmayan yürüyüş ve hafif sporlara ameliyattan bir ay sonra başlayabilirsiniz. Denize ve havuza girebilirsiniz.

Estetik görünümü: Ameliyat sonrası göz kapaklarında değişik derecelerde ödem şişlik gelişmektedir. Bu şişliklerin gelişmesi ve geçmesi süreci her iki gözde aynı oranda olmayacaktır. Gece boyunca başınızın yatış pozisyonu dahi ödemleri etkileyecektir. Bu nedenle ameliyat sonrası 1-2 aylık dönemde göz kapaklarında asimetri, eşitsizlik normaldir. Ameliyatın gerçek sonucu ortalama 2 aydan sonra ortaya çıkmaktadır.

Kesi izleri: Gözkapaklarına yapılan kesi izleri ilk aylarda belirgin olmakla birlikte 1-2 yıl içerisinde son halini alacak ve dikkat çekmeyen bir görünüme kavuşacaktır. Özellikle ilk 6 ay kesi yerlerini güneş kremleri ile güneşten çok iyi korumalı ve size önerilen diğer kremleri kullanmalısınız. Üzerine kapatıcı kremler uygulayabilirsiniz.

Ruhsal değişiklikler: Ameliyat sonrası ilk günlerde geçici olarak ruhsal bir çöküntü yaşamak, ameliyatın başarısı hakkında kaygılar duymak çok normaldir. Henüz ödemler geçmeden aynaya bakarak, fotoğraf çekerek sonuç hakkında çıkarımlarda bulunmaya çalışmak bazen gereksiz endişelere neden olabilmektedir. Bu dönemde asimetriler gözlemlemek normaldir ve genellikle ödeme bağlıdır.

Ameliyatın Risk ve Komplikasyonları

  • Kanama: Ameliyat sonrası dönemde göz kapağı derisi altına veya göz içerisine kanama olabilir, görme kaybına dahi yol açabilen bu durum acil drenaj tedavisi gerektirebilir.
  • Enfeksiyon
  • Kirpiklerin geçici veya kalıcı olarak dökülmesi
  • Göz kuruluğu
  • Yara açılması ve iyileşmede gecikme
  • Üst göz kapağının tam kapanmaması
  • Alt göz kapağının aşağıya doğru çekilmesi (ektropion)
  • Göz şeklinin değişmesi
  • Kuru göz problemi
  • Cilt kesilerinin güzel iyileşmemesi ve fark edilir şekilde kalması
  • Göz kapaklarında lekeler oluşması
  • Tatmin etmeyen estetik sonuç 

Göz Kapağı Estetiğine Ek Olarak Yapılabilecek İşlemler

Göz çevresinde ve bakışlarda estetik açıdan daha ideal bir görünüm elde etmek için sadece göz kapağı estetik ameliyatı yeterli olmayabilir ve bazı ek işlemler gerekebilir.

  • Göz kapaklarındaki ince kırışıklıklar ve güneş hasarlı görünümün, lekelerin giderilmesi için lazer, radyofrekans veya peeling gibi ek işlemler gerekebilir.
  • Kaşlardaki düşmeyi yönelik kaş kaldırma veya alın germe gerekebilir.
  • Alt göz kapaklarının aşağısında oluşan çukurlaşmalar için yağ dolgusu veya orta yüz germe gerekebilir.
  • Yanaklarda genel bir sarkma varsa mini veya tam yüz germe gerekebilir.

Göz Altı Torbaları Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi?

  • Yüksek yastıkta yatma
  • Aşırı tuz tüketiminden kaçınma
  • Soğuk kompres uygulamaları
  • Düzenli ve yeterince uyuma
  • Alkol ve sigara tüketimini bırakma
  • Varsa alerjik durumun tedavi edilmesi, göz torbalarında bir miktar düzelme sağlayabilir.

Ameliyat Sonrası Morarma Olur mu?

Ameliyat öncesi, ameliyat ve ameliyat sonrası dönemde gerekli önlemler alındığı taktirde dikkat çeken bir morluk oluşmaz.

Operasyon Kaç Saat Sürer?

Yapılacak işlemin boyutuna göre 1-3 saat sürer.

Ameliyat Genel Anestezi ile mi Yapılır?

Sadece göz kapağı estetiği yapılacak ise damardan sakinleştirici ve lokal anestezi altında yapılabilir. Eğer, yağ enjeksiyonu vb. ek cerrahi işlemler de yapılacak ise genel anestezi tercih edilir.

Ameliyat Sonrasında İz Kalır mı?

Bir deride kesi yapıldığında mutlaka bir iz kalacaktır. Bu izler ilk aylar daha belirgin olacaktır ancak ilerleyen aylarda dikkat çekmeyen bir görünüme kavuşacaktır.  Göz kapakları derisi ince ve gevşek olduğu için en az kesi izi kalan bölgelerdendir.

Özellikle üst göz kapağındaki kesi izi tam göz üstü kıvrımına denk getirildiğinde izin fark edilmesi çok zordur. Alt göz kapaklarında ise özellikle esmer derili kişilerde kesi izi hattında bir renk değişikliğine bağlı bir iz olabilir, bu nedenle ameliyat sonrasında çok iyi güneşten korunma ve bakım sağlanmalıdır. Ameliyat sonrası ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız: https://www.cengizacikel.com/ameliyat-sonrasi-nelere-dikkat-etmeli/

Ameliyatın Sonucu Kaç Yıl Sürer? Tekrar Göz Kapağı Estetiği Yapılabilir mi?

Göz kapağı estetik ameliyatı sonrasında elde edilen genç ve dinamik kaç yıl süreceği ameliyat olduğunuz yaşa, cilt yapınıza ve yaşam biçiminize göre değişir. İlerleyen yıllarda gerekiyorsa ameliyat tekrarlanabilir, ancak bu çok nadir görülen bir durumdur.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyat Fiyatları 2024

Ameliyat fiyatı hangi göz kapaklarının tedavi edileceğine ve ek cerrahi işlem gerekip gerekmediğine göre değişiklik gösterir. Sizin için uygun olan tedavi yöntemini ve fiyatı öğrenmek için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba Hocam, ust goz kapagi estetigi sonrasi gozun tam kapanmaması olur mu? ne zaman gecer?

    1. Merhaba, WhatsApp hattımız üzerinden iletişime geçerseniz eğer yardımcı olabiliriz, saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu