fbpx
Plastik Cerrahi

Burun Estetiği Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği öncesi dikkat edilmesi gereken konuların bilinmesi ve harfiyen uygulanması başarılı ve sorunsuz bir ameliyat sürecinin birincil koşuludur.

Ameliyat sürecinde karşılaşılan birçok sorun veya komplikasyon hastaların bu önerileri yeterince bilmemesi veya dikkate almaması sonucu görülmektedir.

Bu nedenle aşağıda dikkatinize sunduğum konuları sonuna kadar okumanızı ve gerekiyorsa daha fazla bilgi için doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Ameliyata Psikolojik Hazırlık

Burun estetiği yüzde dramatik değişim yapabilen ve geriye dönüşü olmayan bir estetik girişimdir.

Bu nedenle ameliyat düşünen kişinin bu ameliyatı geçici bir hevesle kısa sürede karar alıp yaptırmamasını öneririm. Psikolojik açıdan en uygun olanlar, ergenlik döneminden beri belirgin bir burun deformitesi olan ve yıllardır bu ameliyata ve yüzlerinde olacak değişime kendini hazırlayan kişilerdir.

Ek olarak; ameliyatınızı boşanma veya sınav dönemleri gibi psikolojik olarak sıkıntılı ve stresli olduğunuz dönemlerde yaptırmamalısınız.

Olumlu düşünen, kendisi ve çevresi ile barışık olan kişilerin ameliyat süreçlerinin de her bakımdan daha kolay geçtiğini gözlemlemekteyim.

Koronavirüs Hastalığından Korunma

Burun Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Covid-19 pandemisi maalesef devam etmektedir.  Bu durum genel anestezi ile ameliyat olacak kişilerde ek bir risk oluşturmakta ve ciddi akciğer sorunlarına yol açabilmektedir.

Bu nedenle, her ne kadar aşılı olsanız veya bu hastalığı daha önce geçirmiş olsanız dahi ameliyattan 2 hafta öncesinden itibaren gerekli önlemleri almaya başlamanızda yarar vardır.

Özellikle son bir hafta sosyal izolasyon, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya hem siz hem de sizinle aynı mekânı kullanan kişiler büyük özen göstermelidir.

Burun estetiği öncesi yapılan PCR testiniz negatif çıksa dahi ameliyata girene kadar kendinizi dinlemeli ve boğaz ağrısı, kas ağrısı vb. en ufak bir belirti hissettiğinizde doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Kesinlikle ameliyatın ertelenmesinden korkarak bu durumu gizlememelisiniz. Bu konuda daha detaylı bilgiyi “Pandemide Estetik Ameliyatı” başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.

Daha önce Koronavirüs hastalığı geçirmiş iseniz hastalık ve burun ameliyat tarihi arasında en az 7 hafta olmalıdır. En son yaptırdığınız aşının üzerinden ise en az 2 hafta geçmiş olmasında yarar vardır.

Beden Sağlığı

Tiroid bezi hastalığı, astım, şeker hastalığı veya kansızlık (anemi) gibi kronik rahatsızlıkları olanlar ameliyat öncesi dönemde mutlaka kendi doktorları ile görüşmeli, tetkiklerini yenilemeli ve genel anestezi altında yapılacak bir ameliyat için hazır olup olmadıklarını öğrenmelidir.

Ameliyata hem ruh hem de beden olarak en iyi olduğunuz dönemde girmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Kan Sulandırıcı Etkisi Olan İlaç ve Besin Destekleri: Halk arasında “kan sulandırıcı” olarak bilinen birçok ilaç ve madde kanın normal pıhtılaşma mekanizmasını bozar. Bunun sonucu ameliyatta ve ameliyat sonrası dönemde normalden fazla kanama ve morluk oluşur.

Bu nedenle aşağıda sıralanan ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaç ve besin destekleri burun estetiği öncesi en az 2 hafta öncesinde bırakılmalı ve ameliyattan 2 hafta sonrasına kadar tekrar tüketilmeye başlanmamalıdır. Bunlar;

  • Aspirin vb. asetil salisilik asit içeren ilaçlar.
  • Nonsteroid antienflamatuar ağrı kesiciler kullanılmamalı. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Yeşil çay, limon suyu
  • Arnavut biberi, yaban mersini
  • Balık yağı kapsülleri
  • Gingo Biloba hapları
  • Ginseng
  • Ekinezya
  • Meyan kökü
  • Efedra
  • Melatonin
  • E-Vitamini
  • Sarı kantoron
  • Zencefil
  • Sarımsak

Genel olarak ameliyat öncesinde bir ilaç kullanmanız gerekirse doktorunuzu bilgilendirmenizde ve ona göre hareket etmenizde yarar vardır.

Doğum Kontrol Hapları

Herhangi bir nedenle kullanılan doğum kontrol hapları içerdikleri hormonlar nedeniyle bacak toplardamarlarında pıhtı oluşturma riskini artırır. Ameliyat sürecinde bacaklarda pıhtı oluşması ve bu pıhtının akciğer damarlarına gitmesi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Bu nedenle doğum kontrol haplarının (oral kontraseptif) ameliyat tarihinden en az 1 ay önce kesilmesi ve üzerinden bir regl görülmesinde yarar vardır.

Bacak toplardamarlarında daha önce tromboflebit vb. hastalık öyküsü varsa mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

Gebelik Önlemi

Ameliyat sürecinde ve anestezi esnasında kullanılan bazı ilaçların gebelerde güvenilirliği test edilmemiştir ve sakıncalı olarak kabul edilebilmektedir. Bu nedenle, kadın hastalar son adet tarihleri ile ameliyat tarihleri arasında kalan dönemde gebe kalmamak için gerekli önlemleri almalıdır.

Bağışıklık Durumu

Burun estetiği öncesinde vücudunuzun bağışıklık sisteminin normal olması önemlidir. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi baskılayabilecek aktivitelerden ve alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Ameliyatınızı aşırı yorulduğunuz ve stresli olduğunuz bir döneme denk getirmemeye dikkat etmelisiniz.

Uyuşturucu ve alkol tüketmemelisiniz. Çok katı ve tek yönlü diyetler uyguluyor olmamalısınız. Ameliyat öncesi günlerde uykunuzun düzenli olmasında yarar vardır.

Kilo Durumu

Vücut kitle endeksinizin normal sınırlarda olması arzu edilen bir durumdur. Aşırı zayıf veya obez hastalarda komplikasyon görülme ihtimali daha fazladır. Özellikle obeziteye sigara kullanımı veya ek kronik hastalıklar da eşlik ediyorsa bu risk daha da artar.

Bu nedenle, acil olmayan bir cerrahi girişim olan burun estetiği öncesi kilonuzu normal sınırlara getirmenizde büyük yarar vardır.

Sigara Kullanımı

Gerek akciğer solunum fonksiyonlarında gerekse dokuların iyileşmesinde olumsuz rol oynayan sigara vb. nikotin içeren maddelerin tüketilmesine ameliyattan 1 ay öncesinden itibaren ara verilmesinde büyük yarar vardır.

Burun Ameliyatı Öncesi Beslenme

Burun estetiği öncesinde dengeli bir beslenme rejimi uygulanmalıdır. Doğal lifli ve sindirimi kolay gıdalar tercih edilmeli, bol su tüketilmelidir. Kafeinli içecekler, rafine edilmiş gıdalar, aşırı şekerli karbonhidratlar ve alkol tüketilmemelidir. Hazır satılan kutulanmış veya konserve edilmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.

Taze sebze ve meyva, yumurta, balık, baklagiller, kuruyemiş ve tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Gıda zehirlenmesine karşı daha dikkatli olunmalı, açıkta satılan veya dışarıdan sipariş edilen gıdalar tüketilmemelidir.

Sürekli Kullanılan İlaçlar

Tansiyon, şeker, tiroid gibi sürekli kullanılan ilaçlar hakkında doktor bilgilendirilmeli ve doktorun önerisine göre ameliyat sabahı ve ertesi gün de kullanmaya devam edilmelidir.

Ameliyat Öncesi Aç Kalma Süresi

Burun estetiği öncesi midenin tamamen boş olması gerekir. Aksi halde ameliyat sonrası uyanma esnasında bulantı, kusma, mide içeriklerinin nefes borusuna kaçması gibi ciddi komplikasyonlar olabilir. Bu nedenle, ameliyattan bir gece önce sindirimi kolay ve sulu gıdalar tüketilmelidir.

Ameliyat saatinden 8 saat öncesinde hafif bir kahvaltı yapılmalı ve bol su içilmelidir. Sıcak mevsimlerde ameliyattan 6 saat öncesine kadar sadece su tüketilebilir. Bu saatten sonra ağızdan gıda ve besin alınmamalıdır, başka bir deyişle oruçmuş gibi davranılmalıdır.

Midenin 8 saatten fazla boş kalması da istenilen bir durum değildir çünkü uzun süreli açlık durumlarında mide suyu mideden boşalmaz midede birikir ve yine ameliyat sonrası bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu nedenle gerekiyorsa saat kurulup kalkılmalı ve hafif bir öğün alınmalıdır.

Eğer zamanında uyanılmamış ve bir gıda alınmamış ise ve ameliyata 8 saatten az bir süre kalmış ise, daha sonra kesinlikle gıda tüketilmemelidir.

Burun Estetiği Öncesi Akşam

Ilık bir duş alınız, akşamı istirahat ederek geçiriniz ve zamanında yatınız.

Ameliyat Sabahı

  • Burun estetiği öncesi doktorunuzun bilgisi dahilinde sabah almanız gereken bir ilaç varsa alınız.
  • Kontakt lenslerinizi çıkartınız.
  • Kolye, piercing, takı veya metal saç tokalarınızı çıkartınız.
  • Yüzünüzde makyaj olmamasına dikkat ediniz, tırnaklarınıza oje sürmeyiniz.
  • Burun kıllarını kesmeyiniz.

Kaynakça

1- How should I prepare for rhinoplasty. www.plasticsurgery.org

Burun estetiği öncesi kaç saat aç kalınmalı?

Ameliyata 8 saat kala hafif bir şeyler yenilmeli ve bol su içilmelidir. Daha sonra ağızdan herhangi bir gıda alınmamalıdır. Sıcak mevsimlerde ameliyata 6 saat kalana kadar su içilebilmektedir. Bu konuda kesin bilgiyi ameliyat öncesi anestezi doktoru ile yaptığınız görüşmede kendisinden öğrenebilirsiniz.

Burun estetiği öncesi burun kılları alınır mı?

Burun kıllarını ameliyat öncesi koparmayınız ve aldırmak için bir girişimde bulunmayınız çünkü bu hareketler kıl kökünde enfeksiyona neden olabilmektedir. Ameliyatın başında cerrahınız burun kıllarını steril koşullarda kestikten sonra ameliyata başlayacaktır.

Burun estetiği öncesi neler yenmeli?

Sindirimi kolay lifli ve sulu gıdalar tüketilmelidir. Hazır gıdalardan ve konservelerden kaçınılmalıdır. Şekerli karbonhidratlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Alkol veya kafeinli içecekler tüketilmemelidir.

Burun estetiği öncesi su içilir mi?

Ameliyat saatine 6 saat kalaya kadar su içilebilir ancak bu süreden daha kısa süre kalmış ise kesinlikle hiçbir şey içmeyiniz.

Regl iken burun ameliyatı olur mu?

Konfor açısından ameliyatınızın regl dönemine gelmemesinde yarar vardır. Diğer yandan, regl olduğunuz için burun ameliyatınızı ertelemeye de gerek yoktur.

Burun ameliyatına giderken yanımıza almamız gerekenler nelerdir?

Önden açılan (baş üzerinden geçirme gereği olmayan) bir pijama veya gecelik getirebilirsiniz. Kimliğinizi getirmeyi de unutmayın. Sürekli kullandığınız bir ilacınız varsa onu da getirin.

Hastane çıkışında size refakat edecek bir kişi olması gerektiğini de hatırlatmak isterim. Kendiniz araba kullanamayacaksınız. Hastaneye getireceklerinizden ziyade getirmeyecekleriniz de önemli. Değerli eşyalarınızı ve takılarınızı getirmemenizi öneririm.

Burun ameliyatı olmadan önce hangi testler yapılır?

Burun estetiği öncesi ameliyatın yapılacağı hastanenin Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı ile yapılan görüşme sonrasında doktorun değerlendirmesine göre bazı tetkikler yapılır. Genel olarak 40 yaş altı ve herhangi bir yakınması olmayan kişilerde tam kan sayımı, kanama pıhtılaşma testleri, Hepatit B, Hepatit C, HIV (AİDS) testleri ve kan grubu testleri rutin olarak yapılır.

Covid-19 hastalığı için PCR testi yanında gerekli görüldüğü durumlarda EKG, Akciğer grafisi, Karaciğer ve Böbrek Fonksiyon testleri gibi ek testler istenir. Tiroid hastalığı nedeniyle ilaç kullananların son durumlarını görmek amacıyla TSH ve T4 hormon testlerini yaptırmaları gerekir. Şeker hastalığı olanlarda ise açlık kan şekeri ve hemoglobin A1c testleri istenir.

Burun ameliyatına girerken iç çamaşırı giyilir mi?

Herhangi bir estetik ameliyata girilirken hastanenin verdiği tek kullanımlık iç çamaşırı giyilir. Size ait olan çorap ve iç çamaşırlarının tamamı çıkartılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu