fbpx
Meme Estetiği Hakkında

Silikonlu Memede Dalgalanma “Rippling” Sorunu

Silikon implant ile meme büyütme ameliyatı geçiren hastaların bir kısmında, ameliyatı takip eden aylar veya yıllar içerisinde, memelerin üzerinde, öne eğilme esnasında veya hareketsiz iken dahi, dışarıdan anlaşılacak şekilde dalgalı bir görüntü oluşması sorunu “dalgalanma” veya İngilizce tabiriyle “rippling” deformitesi olarak bilinir.

Bu dalgalanma sadece hastanın kendisinin dokunmakla hissedebileceği kadar hafif olabildiği gibi ayakta durduğunda veya öne eğildiğinde dışarıdan da görülecek kadar belirgin olabilmektedir. Özellikle memenin göğüs kafesi ile birleşim yerlerine yakın alanlarda ve memenin üst yarısında daha fazla gözlenen bu durum sağlık açısından bir sorun oluşturmamakta ancak görsel olarak son derece can sıkıcı olabilmektedir.

Silikonlu Memede Dalgalanma (Rippling) Neden Olur?

Silikonlu memede dalgalanma deformitesinin gelişmesinde birden fazla faktörün rolü vardır.

  • Silikon İmplant Yüzeyinin Dalgalı Olması

Meme büyütme amacıyla kullanılan silikon implantların çoğu, dokunulduğunda doğal meme hissi verebilmesi adına, yumuşak ve esnek bir yapıdadır. Ancak bu özellik beraberinde dalgalanma sorununu da yanında getirir. Özellikle yuvarlak şekilli bir silikon implantı bir kenarından tutup havaya kaldırdığınızda üzerindeki dalgalanmaları görmek mümkündür. İçerisi serum fizyolojik sıvısı ile doldurulan silikon implantlar da bu sorun daha fazla gözlenmektedir.

İmplant üzerindeki dalgalanmanın daha az olması ve memeye daha iyi projeksiyon sağlaması adına yüzeyi daha gergin ve silikon jel ile daha dolgun olan implant modelleri geliştirilmiştir. Yüzeyi pürtüklü olan ve anatomik şekilli (damla model) olan implantlarda da dalgalanma daha azdır.  Diğer taraftan silikon implantın içerisindeki silikon jelin çok yumuşak olmadığı, daha kıvamlı ve daha az dalgalanma yapan silikon markaları ve modelleri de geliştirilmiştir.

Silikonlu Memede Dalgalanma Neden Olur?

  • Silikon İmplantın Üzerini Örten Yumuşak Doku Tabakasının İnce Olması

Silikonlu memede dalgalanma rippling deformitesinin gözlendiği tüm hastaların ortak özelliği silikon implantın üzerini örten meme dokusunun normalden çok ince olmasıdır. Özellikle zayıf hastalarda ve implantın kas altına değil de hemen meme dokusu altına (subglandüler) konulduğu hastalarda bu deformite görülür. Çoğu zaman ameliyatı takip eden ilk aylarda böyle bir rippling sorunu gözlenmez ancak zamanla silikon implantın üzerindeki meme dokusuna uyguladığı basınç nedeniyle üzerindeki yumuşak dokuda incelme gelişebilir.

Göğüs kasının altında hazırlanan bir cebe yerleştirilen silikon implantların üzerini hem kas dokusu hem de meme dokusu kapattığı için silikonlu memede dalgalanma sorunu, implantın kas üstü- meme altı yerleştirildiği olgulara göre, daha az görülür.

  • Silikon İmplant Konulan Cebin Çok Geniş Olması

Silikon implantın konabilmesi için ameliyatta önce meme altında veya göğüs kası altında bir cep oluşturulur. Normalde bu cep implant hacmi kadardır ve implantı yerinde tutar. Eğer bu cep normalden çok geniş hazırlanmış ise veya zamanla implantın ağırlığı ile veya yapılan masajlarla bu cep ve implant çevresindeki kılıf çok genişlerse, implant bu cep içerisinde yukarı-aşağı veya iç-dış yönlerde serbestçe hareket eder ve meme derisinde yani silikonlu memede dalgalanma “rippling” sorununa yol açar.

Meme derisi gevşek ve ince olan hastalarda ve büyük hacimli implantların kas üstü yerleştirildiği durumlarda dalgalanma deformitesi yani rippling deformitesi gelişme riski daha fazladır.

  • Silikon İmplantın Büyük Hacimli Olması

Kullanılan silikon implantın boyutları arttıkça ağırlığı ve çevresindeki dokulara yapacağı bası da artar. Ameliyatı izleyen aylar veya yıllar içerisinde implant çevresindeki dokular incelmeye gevşemeye ve sarkmaya başlar, dalgalı görünüm daha da belirgin hale gelir.

Kimlerde Dalgalanma Deformitesi Daha Sık Görülür?

  • Kilosu düşük, meme dokusu ve derisi ince olan hastalarda,
  • Silikon implantın kas üstü-meme altı planda yerleştirildiği olgularda,
  • Yuvarlak şekilli implantların kullanıldığı hastalarda,
  • Çok yumuşak kıvamlı silikon jel veya serum fizyolojik ile doldurulmuş implantların kullanıldığı hastalarda,
  • Büyük hacimli implantların kullanıldığı hastalarda dalgalanma deformitesi daha sık görülür.

Dalgalanma Deformitesi Olmaması İçin Ben Ne Yapıyorum?

Bu konuda en çok dikkat ettiğim konu yeterince kalın meme dokusu olan seçilmiş olgular haricinde hastalarımın büyük çoğunluğunda kas altı (dual plan) hazırladığım cebe implantı koyuyorum ve asla cebin kapasitesinin üzerinde büyük bir implant koymaya çalışmıyorum. Gevşek derili veya hafif sarkmış memesi olan olgularda çok büyük hacimli implant koyarak meme dikleştirmek yerine normal hacimde implant koyup aynı seansta cerrahi olarak meme dikleştirme işlemi de yapıyorum.

Yukarıda bahsettiğim prensipleri uygulayarak, ameliyattan birkaç ay veya yıl sonra karşıma çıkacak olan çok büyük, çok sarkık ve üzerinde dalgalanma deformitesi olan bir meme görünümünün önüne geçtiğimi düşünüyorum.

Silikonlu Memede Dalgalanma Deformitesi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

  • Göğüs kası altında yeni bir cep oluşturmak: Göğüs kası üstü-meme altı plana konulmuş bir implant çıkartılır ve göğüs kası altında yeni bir cep oluşturulur ve implant bu cebe konur. Böylelikle, implantın üzerini kapatan dokulara kas dokusu da eklendiği için implant üzerindeki dalgalanmalar daha iyi gizlenir.
  • Yağ enjeksiyonu: Hastanın göbek basen gibi vücudunun başka bir bölgesinden alınan yağ hücreleri dalgalanma görülen bölgelerin cilt altına enjekte edilir. Bu şekilde implantı örten doku tabakası kalınlaştırılmış olur. Bazen 3-6 ay sonra ikinci bir yağ enjeksiyonu (lipofilling) işlemi gerekebilir. Bu tedavinin yapılabilmesi için kişini aşırı zayıf olmaması ve liposuction yöntemi ile alınabilecek kadar yağ dokusu bulunması gerekir.
  • Silikon implant ile çevresindeki boşluğu (kılıfı) birbiri ile uyumlu hale getirmek: Eğer meme dokusu zamanla çok gevşemiş ve sarkmış ise meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatı ile implant çevresindeki kılıf sıkılaştırılır. Eğer meme dokusu çok gevşek değil ancak içerisindeki implant nispeten küçük hacimli ise daha büyük hacimli bir implant konularak bu uyumsuzluk giderilebilir.
  • Memeyi ağırlığı ile aşağı doğru çeken çok büyük hacimli bir implantı daha küçük hacimli bir implant ile değiştirmek.
  • Yuvarlak implant yerine anatomik (damla) model ve\veya pürtüklü yüzey bir implant kullanmak.
  • Yumuşak ve dalgalı bir implant yerine daha dolgun veya daha sert kıvam ve yapıda bir implant kullanmak.
  • Serum fizyolojik doldurulmuş implantları silikon jel doldurulmuş implantlar ile değiştirmek
  • Ağır implantlar yerine aynı boyda ancak daha hafif ve üzerinde dalgalanma olmayan implant modeli kullanmak.
  • Aselüler Dermal Matriks (ADM) ile implantı sarmak: İnsan, domuz veya sığırlardan elde edilen ve çeşitli işlemlerden geçirilen deri tabakası dalgalanma olan bölgelerde implant ile meme dokusu arasına yerleştirilerek ek bir yastıkçık oluşturulur. Bazen kas altına yerleştirilen implantların ağırlığı ve yerçekimi ile aşağıya doğru yer değiştirmesini önlemek için implantı taşıyacak bir kılıf bir askı şeklinde de kullanılabilir.
  • İmplantı göğüs kafesi üzerinde yerinde tutacak sentetik ağlar kullanmak.

Dalgalanma Deformitesinin En iyi Tedavi Yöntemi Hangisidir?

Yukarıda bahsettiğim tedavi seçeneklerinden anlaşılacağı üzere silikonlu bir memede gözlenen dalgalanma sorununun tek bir tedavi yöntemi yoktur. Plastik ve Estetik Cerrahi uzmanı tarafından yapılan değerlendirmede implantın konduğu cep, implantın boyutu, implantın şekli ve yüzey yapısı, hastanın kilosu, meme dokusunun kalınlığı, meme derisindeki gevşemenin miktarı gibi birçok parametre birlikte değerlendirildikten sonra uygun tedavi şekline karar verilir.

Çoğu zaman yukarıda belirtilen tedavi yöntemlerinin birden fazlası aynı anda kullanılır ve basitten karmaşığa doğru bir tedavi algoritması oluşturulur. Örneğin; hafif derecede bir dalgalanma deformitesinde sadece yağ enjeksiyonu yeterli olabilirken, meme altı plana yerleştirilmiş büyük bir implant ve buna bağlı sarkmış ve dalgalı bir görünüm almış bir memede, daha küçük bir implant kas altı plana yerleştirilirken aynı seansta meme dikleştirme işlemi ve meme derisi altına yağ enjeksiyonu da yapılabilir. Aynı sorunları olan ancak implant boyutlarında küçülme istemeyen başka bir hastada ise aynı boyutta ancak daha hafif bir implant kullanılırken yağ enjeksiyonu da yaparak yumuşak doku örtüsünün kalınlaştırılması yoluna gidilebilir.

Kaynakça

  1. Meme büyütme ameliyatı sonrası rippling sorunu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu